A nap témája: Lehet, hogy mégsem kapjuk meg az uniós pénzeket

A legutóbbi hírek – Navracsics Tibor területfejlesztésért és uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter közlése alapján – még arról szóltak, hogy az Európai Bizottság és a magyar kormány aláírt egy partnerségi megállapodást.

A miniszter egyben bejelentette, hogy Magyarország minden célját elérte. Az Európai Bizottság azonban nemrég egy új állásfoglalást tett közzé a Magyarországnak járó, befagyasztással fenyegetett uniós források ügyében, amelyben az EB az eddigi 6,3 milliárd euró helyett most már 22 milliárd euró lehetséges befagyasztásáról beszélt.

Az Európai Bizottság nem sokkal Navracsics Tibor bejelentése után, ismét megszólalt – írta a Reuters hírügynökségre hivatkozva az Index .

Eszerint közölték: Magyarország 2021 és 2027 közötti uniós költségvetés teljes kohéziós alapját, vagyis 22 milliárd eurót elveszítheti, ha nem teljesít bizonyos feltételeket.

Mindez azért is figyelemre méltó, mert a bizottság először csak ennek az összegnek a harmadát, 7,5 milliárd eurót (3000 milliárd forint) fagyasztott be, majd az Európai Tanács decemberi ülésén született kompromisszumban ezt is mérsékelték 6,3 milliárd euróra.

Ehhez képest új fejlemény, hogy – a Reuters szerint – Magyarország mind a 22 milliárd eurót elveszítheti, ha nem teljesíti azt a 17 feltételt, amelyről még az ősszel megállapodott az Európai Bizottság Magyarországgal, azért cserébe, hogy feloldják a befagyasztott forrásokat.

Ezenkívül az Európai Bizottság egyik biztosa olyan új feltételeket is szabott a mostani nyilatkozatában, amelyekről eddig nem esett szó nyilvánosan az őszi tárgyalásokkal összefüggésben.

Elisa Ferreira, a kohézióért és reformokért felelős uniós biztos a Reuters szerint úgy fogalmazott: az Európai Bizottság úgy véli, hogy az európai uniós alapjogi chartára vonatkozó horizontális feljogosító feltétel még nem teljesült. Ez azt jelenti, hogy a bizottság nem tudja jóváhagyni a magyarországi költéseket. (Az úgynevezett horizontális feljogosító feltételek olyan előfeltételek az Európai Bizottság értelmezése szerint, amelyeknek mindenképp meg kell felelniük a tagállamoknak.)

A bizottság most azt is közölte, hogy Magyarországon milyen területeken vannak hiányosságok ennek az előfeltételnek a teljesítéséhez. Ezek közt említették a 2021-es gyermekvédelmi (ismertebb nevén: pedofiltörvényt) törvényt, valamint azt is jelezték, hogy a tudományos szabadság kérdésköre és a menedékjoghoz való hozzájutás tekintetében is problémák állnak fenn.

Hasonlóan értelmezte a fejleményeket a Bloomberg hírügynökség is, amely szó szerint idézte Stefan De Keersmaeckernek, az Európai Bizottság szóvivőjének erre vonatkozó nyilatkozatát is. „Amíg a feljogosító feltételeket nem teljesítik, addig a bizottság nem hagyhatja jóvá azokat a költéseket, amelyekre Magyarország a forrásokat kérte” – mondta.

(Fotó: MTI)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Határ nyílik Kübekháza és Óbéba között

Jóváhagyta a román kormány a szerb–magyar–román hármas határnál található Kübekháza – Óbéba (Beba Veche) közúti határátkelő megnyitásáról szóló határozatot csütörtökön – közölte Mihai Constantin kormányszóvivő a héten.

Tovább olvasom »