A nap témája: Ma elindul a jogállamisági eljárás Magyarország ellen

Az Európai Bizottság szerdán fogja jóváhagyni a jogállamisági eljárás elindítását Magyarországgal szemben és Johannes Hahn költségvetési biztos még aznap el fogja küldeni a brüsszeli testület hivatalos írásbeli értesítését a magyar kormány illetékeseinek – számolt be róla a Népszava.

A folyamat előreláthatólag hat-kilenc hónapig fog tartani, amelynek a végén a tagállami kormányok képviselőiből álló tanács az uniós támogatások egy részének felfüggesztésével vagy zárolásával büntetheti az Orbán-kormányt, amennyiben bebizonyosodik, hogy egyes jogállami normák megsértése miatt közvetlenül sérülnek az EU pénzügyi érdekei.

A Hahn által elküldött értesítéssel egyelőre csak nyomást szeretnének gyakorolni az Orbán-kormányra, hogy tartsa tiszteletben a közösségi értékeket és szabályokat és ennek megfelelően módosítsa a törvényeket. A Népszava információi szerint az írásbeli értesítésben az Európai Bizottság a közbeszerzések anomáliáit, a mezőgazdasági földeladások visszásságait és az EU Csalás Elleni Hivatalával (OLAF) folytatott együttműködés hiányosságait fogja a magyar kormány szemére vetni, amitr Orbánéknak legfeljebb három hónapja lesz a válaszolni.

A jogállamisági mechanizmus aktiválását Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelentette be április elején az Európai Parlamentben.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

76 éve született Máté Péter, magyar énekes, hangszerelő, zeneszerző és zongorista. Közel 150 dal szerzője és előadója. Dalai évtizedekkel halála után is nagy népszerűségnek örvendenek.

Tovább »

Centenáriumát ünnepli a makói Keri

Méltó módon szeretnék megünnepelni ezt a száz évet, számítanak az egykori keris diákokra is, részvétellel, vagy egyéb támogatással – hangzott el a HSZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium pénteki sajtótájékoztatóján.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink