A nap témája: Magyarországon drágultak leginkább az élelmiszerárak az egész Unióban

Minden termékre vonatkozóan a magyar infláció a harmadik legnagyobb volt Európában, az élelmiszerek viszont itthon drágultak messze a legnagyobb mértékben mind havi, mind éves szinten – számolt be a Portfolio az Eurostat októberi inflációs jelentése alapján.

A magyar 21,9%-os áremelkedést csak az észt és a litván infláció múlta felül, de utóbbi két országban sem volt sokkal magasabb az éves drágulás mértéke, mint idehaza. A legkisebb drágulást Franciaországban (7,1%) és Spanyolországban (7,3%) mérték.

Az eddigi dinamikát figyelembe véve a gazdasági portál becslése szerint akár az is

előfordulhat, hogy novemberben már a magyar infláció lesz a legmagasabb Európában.

Legalábbis ami az összes terméket érinti, az élelmiszerek körében ugyanis már most is Magyarországon mérték a legnagyobb áremelkedést.

Egy év alatt 43%-kal nőtt az élelmiszerek ára Magyarországon, amivel abszolút az első helyen van a magyar élelmiszer-infláció az EU-ban.

Ezt követi a litván (32,6%) és a lett (29,6%) adat. Szlovákiában és Csehországban is 26% volt az élelmiszerek éves drágulása, Lengyelországban és Romániában 21%. A legkisebb élelmiszer-inflációt Írországban és Luxemburgban mérték, mindkét helyen 10,5% volt a drágulás mértéke.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Határ nyílik Kübekháza és Óbéba között

Jóváhagyta a román kormány a szerb–magyar–román hármas határnál található Kübekháza – Óbéba (Beba Veche) közúti határátkelő megnyitásáról szóló határozatot csütörtökön – közölte Mihai Constantin kormányszóvivő a héten.

Tovább olvasom »