A nap témája: Magyarországon estek a leginkább a reálbérek

Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) friss munkaerőpiaci jelentése szerint 2023 első negyedévében – éves összehasonlításban – Magyarországon 9,8 százalékkal emelkedtek a nominálbérek, viszont 15,6 százalékkal estek a reálbérek: ez utóbbi a legnagyobb zuhanás az OECD-ben, ahol az országok átlaga 3,8 százalékos csökkenést mutat – vette észre a Portfolió.

Magyarországon tehát négyszer annyira estek a reálbérek, mint az OECD-átlag. A nominálbér emelkedése ennek ellenére úgy lehetséges, írja a jelentés, hogy emelték ugyan a béreket, de kevésbé, mint amekkora az országban az infláció. Lettországban is magas, 13,4, Csehországban pedig 10,4 százalékos volt a visszaesés mértéke, de például Németországban csak 3,3, az Egyesült Királyságban 2,9, az Egyesült Államokban pedig 0,7 százalékkal mérséklődtek a reálbérek. 

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink