A nap témája: Magyarországon másodállás nélkül éhen halnának a tanárok

A közvéleményben még mindig elterjedt az a tévhit, hogy a tanároknak könnyű az élete, mert kevesebb órát tanítanak, mint a jellemző heti 40 munkaóra, aztán meg ott van a június, július, augusztus. A Népszava riportjából kiderül, hogy ez nagyon messze áll a valóságtól. Nevük elhallgatását kérő pedagógusok nyilatkoztak a lapnak.

Egy két gyermekes pedagógus házaspár mindkét tagja kénytelen másodállást vállalni, különben a hónap kétharmadánál véget ér a fizetésük.

„Egy héten legalább 38 tanórát tartok meg, és ez csak a tanítással eltöltött része a munkaidőmnek, emellett még ott van a felkészülés, dolgozatjavítás és más iskolai feladatok“

– meséli egy általános iskolai nyelvtanár, aki másodállásban egy esti gimnáziumban tanít. Másodállása miatt heti két-három estét kénytelen távol maradni két gyermekétől és feleségétől, aki szintén pedagógus, és szintén van másodállása. Több kollégájuk hasonló cipőben jár, de sokan közülük nem merik nyilvánosan bevallani.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke arról számolt be a lapnak, hogy a pedagógusok nagy része kénytelen másodállást vállalni.

A legtöbben magántanítványokat fogadnak, de vannak olyanok is, akik például nyelvtanárként idegenvezetést vállalnak, vagy nyelviskolában is tanítanak. Van, aki egy családtagja vállalkozásában dolgozik másodállásban, más hétvégente takarít.

Szerinte azért nem vállalják sokan, hogy kénytelenek pluszmunkát vállalni, mert vagy szégyellik, vagy félnek.A legtöbb pedagógus arról számol be, hogy a kényszerű másodállás miatt nem marad idejük a családjukra, magánéletre. Különösen szomorú ez a gyerekesek esetében, akik szinte sosem tudnak együtt tölteni egy nyugodt estét.

Hétköznap szinte sosem vagyunk négyen együtt, legfeljebb vacsora közben. A hétvégéket próbáljuk megtartani magunknak, de a közös élményeink leginkább a nyári időszakra koncentrálódnak. Bírjuk, mert bírni kell, a gyerekek érdekében is.

Pedig nincsenek nagy igényeink, de nem akarják, hogy a gyerekeknek nélkülöznie kelljen csak azért, mert Magyarországon nem képesek rendesen megfizetni a tanárokat. Egy használt autó fenntartása, a lakáshitel és a megdrágult rezsi kifizetése, valamint az élelmiszervásárlás olyan sokba kerül, hogy egy pedagógus csak másod-harmadállással tudja megoldani.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább olvasom »