A nap témája: Matolcsy György szerint is teljesen kudarcos a kormány lakáspolitikája

Ismét váratlan helyről kapott kritikát a kormány, ráadásul egy olyan területen, amire amúgy büszke is, a lakásépítések élénkítésére. 

Be kell vallani, hogy a magyar gazdaságpolitika egyik gyenge pontja a lakáspolitika, ahol minden jó szándék végül fordítva sül el

erről írt cikket a Növekedés.hu-n a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, Matolcsy György.

A jegybankelnök általában szuperlatívuszokban szokott nyilatkozni az Orbán-kormány gazdaságpolitikájáról, amelyet 2010 és 2013 között nemzetgazdasági miniszterként maga irányított. Most viszont erősen beleszállt a kormányba, amiért annak intézkedései az ingatlanpiacon leginkább ahhoz járultak hozzá, hogy az ingatlanárak az egekbe emelkedtek, és gerjesztik az inflációt.

A jegybankelnök szerint az első Orbán-kormány 2000-től még jó lakáspolitikát vitt, az állami támogatásokat osztó otthonteremtési programon keresztül ugyanis 44 ezer új lakás épült az országban. Ezt azonban a Medgyessy-kormány 2002-ben kivezette, az állami támogatás gerjesztette keresletet ezután leginkább a devizahitelek tudták ellátni, annak meg tudjuk, mi lett a vége.

Matolcsy itt érvelésében ugrik egy nagyot, egészen 2014-ig, ekkor indult ugyanis szerinte egy új lakáspolitikai ciklus, miután a kormány végképp kezelni tudta a devizahitel-válságot. Ahogy viszont írja, „az új lakáspolitika azonban már indulásakor több sebből vérzett”. A jegybankelnök szerint az volt a baj, hogy

  • az új lakáspolitikának nem volt felelős állami gazdája;
  • nem volt megvitatott és kiérlelt stratégiája;
  • féloldalas eszközöket alkalmazott, mert csak a kereslet élénkítésére koncentrált, a kínálattal nem foglalkozott, ezért pedig leginkább csak az inflációt gerjesztette.
  • Nem hangolták össze a területpolitikával, a közlekedési fejlesztésekkel, az építőipar és az építőanyag-ipar beruházásaival, valamint a szakképzéssel,
  • nem volt zöld;
  • nem adott esélyt a bérlésnek, csak a tulajdonnak;
  • és egyetlen sikeres nemzetközi példát sem vett figyelembe (pl. Ausztria, USA, Dánia).

Ennek lett a következménye a mai fenntarthatatlan lakáspolitikai és ingatlanpiaci helyzet, ahol a kizárólag a kereslet élénkítésére fókuszáló jó szándékú családpolitikai intézkedések száguldó ingatlanpiaci inflációt eredményeztek, elégtelen új lakáskínálat mellett.

– írja az MNB elnöke, aki szerint mindezek miatt a lakáspolitika kudarca egyértelmű.

Matolcsy szerint kell egy vízió, egy stratégia és egy fenntartható lakáspiacot eredményező kormányzati szervezet. Kormányzati és szakmai közmegegyezés kell a lakáspolitikáról. „Javaslom, nyeljünk egyet, és kezeljük a lakáspolitikát az egyik legnagyobb tartalékként” – írja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Hangszer adományokkal segítik a gyermekeket

A Zenedoktorok jótékony csapata nem csak gyerekeknek, nem csak betegeknek segít, fő eszközként a zene jótékony erejéből merítve. Kórházakban folyó tevékenységekhez a lakosság segítségét kérik, olyan megunt, de még jó állapotú hangszerek és zenei eszközök felajánlását várják, amelyekkel sikeresebb lehet a jótékonysági működés – közölte a Mátrix Közhasznú Alapítvány.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Szombattól visszajön a maszk

Szombattól ismét kötelező lesz a maszk viselése zárt térben. Az 500 főnél nagyobb rendezvényeket csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón csütörtökön.

Tovább olvasom »