A nap témája: Megegyezett az ellenzék, civilek is indulhatnak az előválasztáson

Újabb mérföldkőhöz érkezett az ellenzéki együttműködés: a kormány- és korszakváltásra készülő hat ellenzéki párt (Jobbik, DK, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) elnöke ugyanis februári tanácskozásán hitet tett amellett, miszerint a tárgyalóasztal helyett a választók kezébe adják a döntést. Azaz azt, hogy kik legyenek a Fidesz kihívói a választókerületekben, és ki legyen Orbán Viktor kihívója miniszterelnök-jelöltként 2022-ben, írják közleményükben.

Eszerint immár végérvényesen kijelenthető:

mind a 106 választókörzetben előválasztáson dől el, kiket tartanak a választók alkalmasnak a Fidesz legyőzésére és méltónak a magyarok további képviseletére.

Az előválasztás – mint fogalmaz az ellenzéki összefogás – a demokrácia valódi ünnepe lesz, ezért azon

nemcsak a pártok jelöltjei, de civilek is elindulhatnak,

akiknek a hatékony közös kormányzás érdekében előre jelezniük kell, hogy a hat szervező párt leendő frakciói közül melyikhez kívánnak csatlakozni a parlamenti munka során.

A közös kormányzás ugyanis közös felelősséget is jelent.

Az előválasztás többhetes folyamata – figyelemmel a koronavírus-járványra – augusztus közepétől indul majd, melynek során az egyéni képviselőjelölteket egy fordulóban, a miniszterelnök-jelölt személyét két fordulóban választhatják ki azok a szavazók, akik 2022 áprilisáig betöltik a 18. életévüket.

Az előválasztáson pedig mindenki indulhat, aki elfogadja a jelölti feltételeket, melynek része képviselőjelöltként 400, miniszterelnök-jelöltként 20 ezer támogatói ajánlás összegyűjtése is. Az előválasztás lebonyolítására a szervező hat párt a napokban felállítja az Országos Előválasztási Bizottságot. Az előválasztáson mindenki elindulhat, aki megfelel az OEB által támasztott jelölti feltételeknek.

Az alapok megszülettek, Magyarország történetében először országos előválasztásra fog sor kerülni. A választók bölcsessége a garancia arra, hogy 2022-től ne csak kormányt váltsunk, de korszakot is, megteremtve egy demokratikus, szociálisan igazságos, egyben környezet- és klímatudatos, összetartó Magyarországot

– fogalmaznak az ellenzéki pártok.

Az ehhez vezető közös ellenzéki programtervet a pártelnökök már májusban társadalmi vitára fogják bocsátani.

(alfahir.hu)

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

79 éve született Soltész Rezső, magyar énekes, dalszerző, szövegíró, lapkiadó.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink