A nap témája: Megint eredménytelen volt a bértárgyalás a postás szakszervezetek és a vezetés között

A Magyar Posta vezetése továbbra sem hajlandó munkáltatói alapbért emelni – mondta az Alfahír érdeklődésére Ádám István, a Postások Független Érdekvédelmi Szövetségének (POFÉSZ) elnöke. (Kiemelt fotó: béremelésért demonstráltak a postások 2020. július 18-án/Béli Balázs/Alfahír)

Az érdekképviselet vezetője elmondta, annyi változás van az előző heti tárgyaláshoz képest, hogy a Magyar Posta Zrt. igazgatósága 600 millió forinttal megemelte az egyszeri kifizetésre szánt 8.5 milliárd forintos keretösszeget, így tehát a vezetés béremelés helyett továbbra is az egyszeri juttatáshoz ragaszkodik. Azonban csak az öt évnél régebben dolgozó postások kapnák ezt meg, de ők is differenciáltan, a ledolgozott évek arányában 70-140 ezer forint között lenne az egyszeri kifizetés.

Mivel mi a minimum 10 százalékos alapbéremelést akarjuk elérni, és erre hatalmazott fel a tagságunk is, ezért elutasítottuk a menedzsment ajánlatát.

– hangsúlyozta Ádám István.

A folytatásban az érintett szakszervezetek egymással tárgyalnak, de a tagság erőteljesebb nyomásgyakorlást szeretne és tervezik, hogy a kialakult helyzet miatt levelet is írnak Orbán Viktornak.

Ha a miniszterelnök sem hajlandó segíteni, akkor a fokozatosság elve mentén sztrájkbizottságot alakítunk

– tette hozzá a POFÉSZ elnöke.

Schamschula György vezérigazgató egy hete az Európai Unióra mutogat, mondván a Magyar Posta Zrt. keze meg van kötve, ahogyan a magyar államé is, ezért a felek a Brüsszeli döntéshozók jóindulatára várnak.

Ez egy csúsztatás. A belső átszervezéssel, illetve kölcsön felvételével meg lehetne oldani a béremelést, ezeket ugyanis nem tiltja az Európai Bizottság

– jelezte Ádám István.

A POFÉSZ elnöke szerint a vezetés felrúghatja a munkabékét és amennyiben nem lesz béremelés, óriási fluktuáció várható a Magyar Postánál miközben a minőségi szolgáltatás romlását a lakosság is megérzi.

(alfahir.hu)

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink