A nap témája: Méltatlan körülményekre panaszkodnak a fővárosba vezényelt vidéki mentők

Csak napi 20 perc szünetet kapnak azok az átvezényelt vidéki mentők, akik általában több mint 12 órát dolgoznak a fővárosban, holott a mentős szakszervezet szerint a munka törvénykönyve alapján 45 perc pihenő idő járna nekik – tudta meg az egyik érintettől az RTL Híradó.

A legtöbb beteget a fővárosban és környékén látják el, az országos esetszám közel harmadát. Ennek biztosítására már vidékről is bármikor felrendelhetnek mentősöket – ezt a héten közölte az RTL-lel egy megyei vezető mentőtiszt. Lengyel Tibor, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke szerint ezzel a statisztikákat akarják javítani, mert a vidékiek nélkül összeomlana a budapesti ellátás. Egy mentőautó így most két statisztikában is szerepel, ha a fővárosba vezénylik.

Most a csatorna a fővárosba vezényelt mentők munkakörülményeiről tudott meg részleteket. Egy névtelenségét kérő mentős az RTL-nek azt írta, nincs lehetőségük meleg étkezésre, kórházi közvécékben kell elintéznünk szükségleteinket, továbbá hőségriadó alatt nincs hideg-, télen nincs meleg védőitaluk.

Elárulta azt is, hogy

csak 20 perc munkaközi szünetet kapnak, miközben általában 15-18 órát dolgoznak, ezért a hazafelé vezető 150 kilométeres úton már annyira fáradtak, hogy „félig leengedett ablakkal mennek az autópályán” a hidegben, vagy a „rádiót hangosítják fel maximumra”, hogy ne aludjanak el.

Ez önmagukra és a betegekre nézve is veszélyt jelent

– tette hozzá.

A tapasztalatait több mentős is megerősítette az RTL-nek. Egyikük azt mondta, 20 perces szünetet a 12 órás fővárosi szolgálatban csak egyszer kérhetnek, a 24 órás szolgálatban pedig háromszor. A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége szerint több szünet járna.

A munka törvénykönyve úgy rendelkezik, hogy 20 perc a munkaközi szünet, amit ki kell adni. 9 órán felüli munkavégzés esetében pedig további 25 perc munkaközi szünetet kell kiadni, ez összesen 45 perc lenne

– mondta a szervezet elnöke, méltatlannak nevezve, hogy még átöltözni sincs lehetősége kollégáinak.

A mentős szakszervezet elmondása szerint azon dolgozik, hogy fővárosba vezényelt vidéki mentősök „ugyanannyi időt töltenek el munkával és pihenéssel, mint a budapestiek”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Csanádi Ferenc szemléletváltást hozna Kiszomborra

Összefogás és a szemléletváltás a legfontosabb programom – fogalmazott szombati zárófórumán Csanádi Ferenc. A független polgármesterjelölt szerint Kiszombornak rengeteg lehetősége lenne a fejlődésre, ami nem is elsősorban pénz kérdése, hanem akaraté.

Tovább olvasom »