A nap témája: Mélyponton a főállású pedagógusok száma itthon

Az elmúlt tíz évben soha nem volt olyan alacsony a fő munkaviszony keretében foglalkoztatott pedagógusok száma, mint a mostani, 2023/2024-es tanévben – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss oktatási adataiból, melyeket a Népszava összegzett.

A hivatal szerint jelenleg 145 589 főállású pedagógus dolgozik a köznevelésben és a szakképzésben, ami 1610 fővel jelent kevesebbet az előző év azonos időszakához képest. Ez újabb mélypontot jelent a fő munkaviszonyban foglalkoztatott pedagógusok számában, eddig a 2020/2021-es adatok voltak a legalacsonyabbak, ami 146 730 főt jelentett.

A legnagyobb visszaesés az általános iskolai tanárok számában történt, a tavalyi 73 675 főről 72 514 főre, ami 1161 tanárral jelent kevesebbet ebben az intézménytípusban. A szakképző iskolákban dolgozó tanárok száma 201 fővel, az óvodapedagógusok száma 174 fővel, a gimnáziumi tanárok száma 132 fővel csökkent. Az oktatók száma egyedül a technikumokban és szakgimnáziumokban emelkedett, 16 845 főről 16 950 főre.

A KSH adataiból az is kiderült, hogy miközben a főállású pedagógusok száma csökkent, a gyermekek, tanulók összlétszáma 26,7 ezer fővel összesen 1 588 311 főre emelkedett.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink