A nap témája : Mészáros Lőrincék 102 autót szállítanak le a Közútnak

Személygépjármű flotta beszerzésére írt ki közbeszerzési eljárást a Magyar Közút Nonprofit Zrt. tavaly szeptemberben. A tendernek most lett eredménye: a nyertes nem más, mint a Mészáros M1 Kft., amely öt év alatt megtízszerezte a bevételét – derül ki az Átlátszó cikkéből.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összesen 102 db gépjármű beszerzésére keresett beszállítót, egész pontosan

  • 20 db közös használatú benzines,
  • 34 db közös használatú, tisztán elektromos,
  • 3 db munkakörhöz kötött benzines, illetve hibrid személygépjárműre;
  • valamint7 db dízel kisbuszra
  • és 38 db pickupra van szüksége az állami társaságnak.

Az Átlátszó felidézte, Mészárosék korábbi sikereiben jelentős szerepet játszott a rendkívül rövid vállalási határidő, és most sem volt ez másképp, elemzésük szerint ugyanis egy tendert így lehet a legkönnyebben „megnyeretni” egy kiszemelt céggel. Ezt a módszert vélték felfedezni ezúttal is, annyi csavarral, hogy a közútkezelő mostani kiírása egy új elemet tartalmazott az eddigiekhez képest. Mégpedig az aránytalanul kiosztott pontszámokat.

A közbeszerzési szakértő szerint egy teljesen torzított pontkiosztási rendszert alkalmaztak ezúttal: 1 és 15 nap között 100 pontot,16 és 30 nap között 20 pontot, 31 és 60 nap között 5 pontot, 61 nap fölött pedig 1 pontot adott a jelentkező cégeknek.

Ezt a pontozási rendszert még a Miniszterelnökség közbeszerzési útmutatója is ellenzi.

A szakértő szerint úgy „csúszhatott át” mégis a hatósági ellenőrzésen, hogy sem a Közbeszerzési Értesítőben megjelent hirdetményből, sem a pontszámítási módszer részletes leírását tartalmazó kiegészítő dokumentációból nem derült ki. Csupán az EKR belső felületéről letölthető ártáblázat nevű Excel tábla egyik munkafüzete tartalmazta.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Csanádi Ferenc szemléletváltást hozna Kiszomborra

Összefogás és a szemléletváltás a legfontosabb programom – fogalmazott szombati zárófórumán Csanádi Ferenc. A független polgármesterjelölt szerint Kiszombornak rengeteg lehetősége lenne a fejlődésre, ami nem is elsősorban pénz kérdése, hanem akaraté.

Tovább olvasom »