A nap témája: Mi lesz a munkabéremmel, ha karanténba kerülök?

Sem a Munka Törvénykönyve, sem más egészségügyi törvények nem ismerik a karantén fogalmát – mondta az ATV-nek Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Várhatóan azonban a mostani vírus fenyegetettség nyomán változik a munkaügyi szabályozás, és a vállalatok újragondolják majd a biztonságos munkavégzés feltételeit.

Előfordulhat, hogy eltérő válaszokat is adnak a cégek arra a helyzetre, amikor beteg és egészséges kénytelen egy légtérben dolgozni. Kérdés, hogyha csak a fertőzés gyanúja áll fenn, jár-e betegszabadság vagy táppénz.

Kordás László szerint bár a Munka Törvénykönyvében nem szerepel a karantén fogalma, a vállalatoknál készen kell állnia a pandémiás cselekvési tervnek. Ebbe benne foglaltatik az egyes munkakörök kockázatainak elemzése és az is, hogy milyen intézkedések következnek, milyen előírások vonatkoznak a munkavállalókra, amennyiben a betegség eléri az adott munkahelyet.

“Ezeknek készen kell lenniük a vállalatoknál, de még nem kellett élesedniük.”

Hozzátette, a vírus fenyegetettség elmúltával átalakulnak majd bizonyos munkakörök. Pl. az ügyfélszolgálatok, ahol a dolgozók közvetlenül kapcsolatba kerülnek az ügyfelekkel.

Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint, ha valaki a munkájával összefüggésben karanténba kerül,

akkor annak 100 százalékos táppénz jár.

Lehet példa arra is, ha valaki mondjuk egy rokona fertőzése miatt esetleg nem tud dolgozni, vagy épp gyermeke felügyeletéről kell gondoskodnia, mert bezár az iskola. Nincs megszokott eljárás arra, hogy ilyen esetekben mit kezd a munkáltató az ilyen helyzetekkel. A vállalatok megtehetik, hogy járványveszély esetén mentesítik a dolgozókat a munka alól, erre az időtartamra alapbér jár.

Jelenleg egyébként az egészségügyi törvény sem használja a karantén fogalmát. Ennek ellenére a hatóságok jelenleg igazoltan fertőzöttek és megfigyeltek elkülönítésére is ezzel a kifejezéssel hivatkozik.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

52 éve tetőzött a Maros

50 évvel ezelőtt óriási próbatétel előtt állt Makó városa, valamint a többi Alsó-Tisza és Maros vidéki település. A vízgyűjtőmedencékben nagy mennyiség csapadék hullott, és arra lehetett számítani, hogy a két folyó alsóbb szakaszain az árhullám meghaladja az 1932. évi legmagasabb szintet – így emlékezett meg az 1970-es makói árvíz 50. évfordulójáról Zeitler Ádám önkormányzati képviselő, történész 2020-ban.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Drágábbak lehetnek a sörök is

Az első négy hónapban az öt legnagyobb magyarországi sörgyártó termelése 1,6 millió hektoliter volt, belföldi értékesítésük pedig 1,7 millió hektoliter, előbbi 8 százalékkal, utóbbi 4 százalékkal alacsonyabb 2019 azonos időszakánál – mondta el az MTI kérdésére Kántor Sándor, az idén 30 éves Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója.

Tovább olvasom »

Stratégiai csend van, miközben ezer forint lehet egy kiló kenyér

Szakemberek szerint nyár végére akár 1000 forint is lehet egy kiló kenyér. A kormány pedig csak ül, és stratégiai nyugalommal nem tesz semmit – fogalmazott Jakab Péter pénteki Facebook-bejegyzésében. A Jobbik elnöke felhívta a figyelmet, hogy az írek, a lengyelek, a britek az alapvető élelmiszereknél már bevezették a nulla százalékos áfát, hogy védjék a családokat. 

Tovább olvasom »