A nap témája: Nem nehéz kitalálni, hogy kié a legtöbb magyar termőföld

A K-monitor összegyűjtötte a magyar agrárium legfontosabb gazdasági mutatóit – ezekből kiderül, Mészáros Lőrinc már nemcsak az építőiparban, vagy épp a hazai “médiapiacon” foglal el vezetőszerepet, de ma már ő a legnagyobb földbáró is. 

A magyar mezőgazdaság (spekulánsai) számára jó év volt a tavalyi, már ami a befolyó támogatásokat illeti:

a teljes kiosztott összeg, az összes jogcímet ideértve, elérte a 663,5 milliárd forintot.

Ennek a keretnek a többségét természetesen még mindig az EU által egyre inkább háttérbe szorítandó területalapú támogatás (hektáronként 32.536 Ft), valamint a zöldítési támogatás (18.397 Ft/ha) adja. A magyar agráriumba érkező támogatások 80 százaléka pedig természetesen az Európai Unióból érkezett, sőt, 2017-hez képest a torta 100 milliárd forinttal nagyobb is volt.

Bár a területalapú támogatásnak nem ez volt az elsődleges szándéka, mégis a további birtokkoncentrációt erősíti, és a haszonbérletek miatt még csak az sem érvényesül, hogy az kapja a támogatást, aki a földet megműveli. A NER-közeli spekulánsoknak, földbáróknak így bőven elég tulajdonolni a termőföldet, és már ezért is jár érte a pénz (az 1200 hektáros EU-s felső küszöb ugyan jelentett visszaesését, de cserébe a magyar állam zöldítés címén juttat további támogatásokat a nagyoknak); nem csoda, hogy a támogatások 80 százaléka a felső kör 10 százalékához került.

Tavaly 210 milliárd forintot osztottak ki területalapú támogatás gyanánt, és érdekes módon a legtöbb pénz (483.102.927 forint) a Mészáros-birodalomhoz került, megelőzve Csányi Sándor bankár-földbárót (275.868.567 millió forint). Ami azt jelenti, hogy Felcsút korábbi dollármilliárdos polgármestere tulajdonában van a legtöbb földbirtok Magyarországon. Ehhez persze az is kellett, hogy megszerezze Simicska Lajos, korábbi NER-pénztáros mezőgazdasági portfólióját.

Ugyanakkor Csányi Sándor az egész képet nézve még mindig vezet, csak tavaly 4,8 milliárd forint agrártámogatást kapott ilyen-olyan jogcímek alatt, míg Mészáros Lőrinc csak a második ebben a versenyben a maga 3,5 milliárdjával.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Legyőzte a paksiakat a Makó FC

Egyórányi játék után 2-0-ra vezettek a hazaiak, a paksi erőfeszítések csak a szépítésre voltak elegendőek. A makóiak a középmezőnyben tartózkodnak a tabellán.

Tovább »

Gázolt a vonat Deszknél

Az Újszeged állomásról 19:07-kor Mezőhegyesre elindult személyvonat (37043) elgázolt egy embert Deszk közelében – adta hírül a Mávinform szombat este.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink