A nap témája: Nőtt a foglalkoztatottak száma, de az álláskeresőké is

Tavaly novemberben 18 ezer fővel, 4 millió 736 ezer főre nőtt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Szeptember és november között 4 millió 755 ezren dolgoztak a KSH most közzétett adatai alapján, ami új rekord. A Portfolio számításai szerint az átmenetileg külföldön dolgozó magyarok és a közfoglalkoztatottak nélkül 4 millió 580 ezer volt a foglalkoztatottak száma.

Míg a hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 34 ezer fővel, a külföldön dolgozóké pedig 13 ezerrel nőtt, addig a közfoglalkoztatottaké 6 ezerrel csökkent az egy évvel korábbhoz képest. A 15-64 évesek közül 4 millió 629 ezren minősültek foglalkoztatottnak, a korcsoportra jellemző foglalkoztatási ráta 75,2 százalék volt. A férfiak foglalkoztatotti létszáma lényegében nem változott, 2 millió 435 ezer főt tett ki, foglalkoztatási rátájuk 79,0 százalék volt. A nők körében a foglalkoztatottak létszáma 31 ezer fővel, 2 millió 194 ezer főre nőtt, a foglalkoztatási ráta pedig 71,3 százalékot ért el.

Az átmenetileg külföldön dolgozó magyarok száma a három hónap átlagában elérte a 110 ezer főt, ha csak a novemberi hónapot nézzük, akkor pedig 120 ezer feletti volt a létszámuk

– írja a portál.

A KSH szerint a fiatalok (15-24 éves) korcsoportjában 270 ezer főt foglalkoztattak, foglalkoztatási rátájuk 27,3 százalék volt. Az úgynevezett legjobb munkavállalási korú (25-54 éves) népesség körében a foglalkoztatási ráta gyakorlatilag nem változott, 88,4 százalékot tett ki, míg az idősebb (55-64 éves) korosztályban 3,0 százalékponttal, 70,0 százalékra emelkedett.

A munkanélküliek száma tavaly novemberben 207 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,2 százalék volt. A 2023. szeptember-novemberi időszakban a 15-74 éves munkanélküliek száma 29 ezer fővel, 212 ezer főre, míg a munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal, 4,3 százalékra nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A férfiak körében a munkanélküliek száma 113 ezer fő volt, munkanélküliségi rátájuk 0,6 százalékponttal, 4,3 százalékra emelkedett. A nőknél a munkanélküliek száma 99 ezer fő volt, munkanélküliségi rátájuk 0,5 százalékponttal, 4,2 százalékra növekedett – írta a KSH.

Az elmúlt hónapokban tehát a foglalkoztatás is emelkedett, miközben a munkanélküliség is nőtt. Ez a szokatlan jelenség azzal függhet össze, hogy egyre többen jelennek meg a munkaerőpiacon, vagyis nő az aktívak száma.

Nagy kérdés, hogy olyanok jelentek-e meg a munkaerőpiacon, akik korábban inaktívak voltak, vagy az is közrejátszik a folyamatokban, hogy egyre több a külföldi dolgozó Magyarországon. A munkakeresés átlagos időtartama egyébként 9 hónap volt, a munkanélküliek 34,2 százaléka legalább egy éve keresett állást.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább olvasom »