A nap témája: Olyan kevés az új rendőrjárőr, hogy halőröket is beoszthatnak

Tovább csökkent azoknak a száma, akik rendőrként képzelik el a jövőjüket, az idén már csak 470 fiatal jelentkezett a tiszthelyettesek utánpótlását biztosító kétéves technikumi iskolákba, miközben néhány éve ez a szám még 3000 felett volt – tudta meg az rtl.hu.

A jóval kisebb tudást biztosító, 10 hónapig tartó járőrképzésre éves szinten nagyjából ezren adják be a felvételi kérelmüket, de közülük sokan meggondolják magukat, vagy nem felelnek meg már az alkalmassági feltételeknek sem. A fiatalok hamar szembesülnek a nagyfokú terheléssel és a nem túl magas fizetéssel, a tavalyi béremelést nagy részét már el is vitte az infláció.

Szinte csak elvétve fordul elő, hogy két rendőrt osztanak be egymás mellé járőrözni. Általában egy rendőr és egy más státuszban szolgáló alkalmazottat küldenek ki az utcára – mondta egy neve elhallgatását kérő rendőr.

Ő lehet rendőrségi fegyveres biztonsági őr, polgárőr, de akár halőr is

– tette hozzá.

Állítása szerint az állampolgárok leginkább akkor szembesülnek a rendőrhiánnyal, amikor segítséget kérnek.

Egyre hosszabb ideig tart, mire kiérünk egy helyszínre, az alacsony létszámmal ugyanis nehezen bírjuk ellátni a feladatokat

– mondta.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerint az állomány 92 százalékos telítettségű, a létszámadatok alapján nagyjából 4500 rendőrt azonnal fel tudnának venni. A hivatalos tájékoztatás szerint ugyanakkor a jelenlegi állománnyal is biztosítani tudják a folyamatos szolgálatellátást.

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

220 éve született Bezerédj Amália, aki a magyar irodalomban foglalkozott először a gyermekvilággal.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink