A nap témája: Óriási a munkaerőhiány az egészségügyben

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke az Infostartnak nyilatkozott a magyar egészségügy helyzetéről. Elmondta, hogy a munkaerőhiány a legnagyobb baj, az egészségügyben dolgozók extrém mennyiséget dolgoznak emiatt.

,,Egyre inkább fokozódik a kórházba kerülő, ellátást igénylő betegek száma és betegségük súlyossági foka, a másik pedig abból adódik, hogy az ellátásban résztvevő szakdolgozók száma csökken.A maradók így sokkal több munkaórában végzik a tevékenységüket: nem 168, hanem 200-220 órában, sőt, hallani már olyan extrém esetekről is, amelyek a 300 munkaórát közelítik” – magyarázta.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az elmúlt egy évben 17 ezren hagyták ott az egészségügyi pályát, Balogh erről nem tudott nyilatkozni, ugyanis a KSH ide sorolta a szociális területet elhagyókat is. Ők mindenesetre 2-3 ezer pályaelhagyót tippelnek, pontos adatok februárban lesznek, ekkor újítják ugyanis az éves tagsági kártyát.

Komoly következményei lehetnek a létszámhiánynak. Balogh úgy látja, hogy a kevesebb egészségügyi szakdolgozó miatt nagyobb a terhelés, így megnövekedhet a hibák és tévesztések száma, illetve a létszámhiány és a halálozások között is lehetnek összefüggések.

,,A következő években az egészségügy megújulásának egyik fontos kitörési pontjának kell lennie a humánerőforrás-menedzsment kezelése, és ebben kiemelt szerepet kell hogy kapjon az ápolók és a szakdolgozók helyzete” – mondta.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Az emberek elkezdték felhalmozni az élelmiszert, lejárhat az árstop

A múlt hétvégén nemcsak a szokásos nagybevásárlást végezték el az emberek, hanem az árstopos termékekből is többet vásároltak, elkezdtek felhalmozni, mivel senki sem tudja, hogy a jövő héttől megszűnik-e az árstop, amelynek hatására hatalmasat drágulnának ezek a termékek – írja a Portfolio.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Indul a szúnyoggyérítés

Április 25-én kezdődik a központi szúnyoggyérítés, amelyet idén is a katasztrófavédelem koordinál. A szakemberek április végén a Tisza-tónál és Szolnoknál biológiai módszerrel lépnek fel a vérszívók ellen.

Tovább olvasom »

A nap témája: A héten napsütés és záporok is lehetnek

Változékony lesz az időjárás április utolsó hetében: napsütésre, de záporokra, zivatarokra is készülni kell. Hajnali fagyok már nem várhatók, helyenként 20 Celsius-fok körüli csúcsértékek is lehetnek – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Tovább olvasom »