A nap témája: Óriási gyengüléssel számol a kormány, csak 425 forintos euróval jön ki a jövő évi matek

Az üzemanyagok jövedéki adójának jövő évi emelése bőven meghaladja az Európai Unió által elvárt szintet. Az mfor.hu most kiszámolta, a költségvetés tervezésénél alkalmazott árfolyamnál (385 forint/euró) valóban teljesen indokolatlan Brüsszelre mutogatnia az Orbán-kormánynak.

A jövedéki adó minimumszintje 2010 óta változatlan: ezer liter ólmozatlan benzinnél 359, gázolajnál 330 euró. Az Orbán-kormány 2016 szeptemberében (310 forintos eurónál) a törvényt úgy módosította, hogy (a világpiaci olajártól függően) a benzin után 38,7/40,3 eurócentet, a gázolaj után 35,6/38,8 eurócent jövedéki adót kell fizetni. Nem az EU elvárása lett más, a forint lett jóval gyengébb.

Az adómérték a benzinnél most valóban csak 32,4, a gázolajnál 29,8 eurócentnek felel meg, ám még így is elég lenne jóval kisebb jövedéki adót kivetni jövőre az uniós szint teljesítéséhez.

A jövedékiadó-többlet csak úgy jön ki, ha a kormány a forint horribilis árfolyamromlására számít. A benzin 152 forint 55 filléres adómértéke ugyanis 425 forintos, a dízelé 142 forint 90 filléres adómértéke 433 forintos euróárfolyamnál felel meg a 35,9, illetve 33 eurócentes minimum elvárásnak.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

60 éve született Détár Enikő, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett Déryné-díjas magyar színésznő, szinkronszínész, előadóművész.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink