A nap témája: Rákényszerítik a magyarokat a magánegészségügyre

A Prémium Önkéntes Pénztárak reprezentatív kutatásában megállapította: az egészségpénztári tagsággal nem rendelkező dolgozó magyarok közül a legtöbben úgy gondolják, egy év alatt 50 ezer forintnál kevesebbet költenek a maguk és a velük élők egészségére. Ebbe beleszámolják a gyógyszerre, gyógyászati segédeszközökre és a magánegészégügyre fordított forintokat is. Évi 100 és 200 ezer forint közötti összeggel csak a háztartások 13 százaléka számol, és mindössze 8 százalék gondolja úgy, hogy akár 200-750 ezer forintot is elkölt.

Ez átlagosan háztartásonként 96 ezer forintot jelent. A hivatalos KSH-adatok azonban – nyomatékosítja a pénztár – merőben mást mutatnak, 2019-ben egy átlagos magyar háztartás több mint 200 ezer forintot adott ki az egészségére – szemlézi a kimutatást a 24.hu.

Az igazság döbbenetes, ugyanakkor a Matolcsy György-vezette Magyar Nemzeti Bank is tökéletesen rávilágit: az uniós országok között az egyik legmagasabb arányban költünk adófizetőként magánegészségügyre. A jegybank kimutatta

:a magyar emberek 850 milliárd forintot, így az egészségügyi kiadások közel 30 százalékát maguk voltak kénytelenek fedezni.

„Az idei első félévben a magyarországi egészségpénztárak a hivatalos MNB-adatok szerint 9,3 milliárd forint értékben finanszíroztak olyan szolgáltatásokat (jellemzően magán szakorvosi és fogászati ellátásokat) a tagoknak, amelyek a társadalombiztosítási ellátásokat helyettesítették, kiegészítették. Ez rekordot jelent, 2016 és 2020 között az első félévben még csak 5,7-7,7 milliárd forint között volt ez az összeg” – szerepel az MNB jelentésében. 

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

76 éve született Máté Péter, magyar énekes, hangszerelő, zeneszerző és zongorista. Közel 150 dal szerzője és előadója. Dalai évtizedekkel halála után is nagy népszerűségnek örvendenek.

Tovább »

Centenáriumát ünnepli a makói Keri

Méltó módon szeretnék megünnepelni ezt a száz évet, számítanak az egykori keris diákokra is, részvétellel, vagy egyéb támogatással – hangzott el a HSZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium pénteki sajtótájékoztatóján.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink