A nap témája: Rendkívüli jogrend lépett életbe Magyarországon, beutazási és rendezvénytilalom van

Rendkívüli jogrendet léptetett életbe a magyar kormány szerdán, az intézkedések éjféltől érvényesek. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter az operatív törzs ülése után, az éppen zajló kormányülés alatt tartott sajtótájékoztatóján közölte:

  • Rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdetnek ki.
  • A hatóságok a legszélesebb jogosítványokat kapják meg, a részleteket a napokban kormányrendeletek fogják meghatározni.
  • Beutazási tilalom lép életbe Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból, innen csak magyar állampolgárok érkezhetnek, rájuk is kéthetes, otthoni karantén vár.
  • Visszaállítják a magyar-szlovén és magyar-osztrák határon a határellenőrzést; sem vonat, sem busz, sem repülőjáratok nem közlekedhetnek.
  • Szünetelnek az egyetemek, mert sok a külföldi hallgató. Ezt követően csak távoktatás működhet.
  • Az iskolák egyelőre nem zárnak be, mert a gyerekekre nem igazán veszélyes a vírus.
  • A 100 főnél nagyobb beltéri, és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását betiltják. Tehát a meccsek zárt kapusak lesznek, a nagy koncertek elmaradnak.
  • Leáll a határon túli magyarokkal kapcsolatot tartó Határtalanul Program, egy évet csúszik a kéthetes nyelvtanulási kirándulás, és osztálykirándulást sem lehet tartani.

A miniszter úgy fogalmazott, a rendszerváltást követő három évtizedre nézve példátlan döntéseket kellett hozni, de a kormány célja az, hogy Magyarországon a koronavírus terjedését megállítsák az egyedi megbetegedések szintjén, azaz ne jöjjenek létre gócpontok, sem tömeges fertőzések. Közölte: minden lépésüket egyeztetik az uniós tagállamokkal, főleg Szlovéniával és Ausztriával, mert az olasz-magyar útvonalban ők a leginkább érintettek.

Szerda délután a kormány az ellenzéki pártokkal is konzultált. A miniszter egyúttal leszögezte azt is, hogy a korábbi utazásaival kapcsolatban hamisan nyilatkozó állampolgárokkal szemben büntetőeljárás indul, fontos esetben a mobiltelefonok cellainformációit is lekérhetik.

A döntések visszavonásig érvényesek.

(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink