A nap témája: Roma szervezetek gyűjtenek aláírást, hogy ismét 18 évre emeljék a tankötelezettség korhatárát

Az Idetartozunk Egyesület és a Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége az idén hetedszer megrendezett Roma Büszkeség Napján aláírásgyűjtés elindítását jelentette be, amelynek célja, hogy a tankötelezettség korhatárát emeljék vissza 18 évre.

24.hu-nak Setét Jenő polgárjogi aktivista a kezdeményezésre reflektálva azt nyilatkozta, hogy

„közös erőfeszítést kell tenni, hogy a gyerekek benn maradjanak az iskolarendszerben, különben szembesülnünk kell azzal, hogy ezt a nemzedéket mi tesszük tönkre.”

Mióta 2012-ben az Orbán-kormány 18-ról 16 évre szállította le az iskolakötelezettség korhatárát egyre többen morzsolódnak le az oktatási rendszerből. Az iskolaelhagyók száma meghaladja az uniós átlagot és azt eredményezi, hogy sok fiatal végzettség és használható tudás nélkül hagyja el az iskolarendszert, aminek következtében a közmunkaprogramokban vagy a fekete gazdaságban tudnak csak elhelyezkedni.

Az aláírásgyűjtésre hétfőig 80 településről jelentkeztek aktivisták, akik segítenének a helyi gyűjtésben. Reményeik szerint több tízezer aláírás szerepel majd az íveken, amiket a kormányhoz eljuttatva álláspontjukat hatékonyabban tudják majd képviselni.

A változás elérése azonban nem tűnik valószínűnek, annak a válasznak a fényében, amit az Emmi juttatott el a laphoz. A minisztérium szerint ugyanis a korhatárcsökkentés óta nem változott érdemben az iskolaelhagyók száma. Korábban is nagyjából a gyerekek 90 százaléka járt 18 éves koráig iskolába. Mint írják,

„a korhatár csökkentése nem jelenti azt, hogy a tanulónak kötelező elhagynia az oktatási intézményt 16 évesen, az iskola pedig nem szüntetheti meg egyoldalúan a diák jogviszonyát. Ez egy lehetőséget teremtett azoknak, akik inkább dolgozni akarnak.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Megvannak a Fidesz jelöltjei

Közzétették, kiket indít a Fidesz a 106 választókörzetben. A Csongrád-Csanád megyei körzetekben Bartók Csaba, Mihálffy Béla, Farkas Sándor, Lázár János a jelölt.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Megvannak a Fidesz jelöltjei

Közzétették, kiket indít a Fidesz a 106 választókörzetben. A Csongrád-Csanád megyei körzetekben Bartók Csaba, Mihálffy Béla, Farkas Sándor, Lázár János a jelölt.

Tovább olvasom »

Horvátok a magyar EB-körülményekről: „Ami Magyarországon volt az őrület és káosz!”

Az Eb-n mutatott gyengébb teljesítmény miatt több irányból is támadják a horvát férfi kézilabda-válogatottat. Tomislav Grahovac, a szövetség elnöke ezekre úgy reagált: ,,Emberek, legyetek realisták, és ne támadjátok az edzőt és a játékosokat. Ne keressetek bűnösöket, mert ami Magyarországon volt az őrület és káosz!”

Tovább olvasom »