📺 A nap témája: Sokaknál még 40 éves berendezéseket használnak fűtésre

A rossz idő beköszöntével egyszerre kezdődik a fűtési szezon, aminek során a kéményeket is ellenőriztetni kell. Ha gázzal fűtünk, akkor kétévente, ha fával, akkor évente egyszer hívjunk kéményseprőt, mondta el az RTL híradónak Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A társasházakba automatikusan kimennek a kéményseprők, de a családi házak lakóinak időpontot kell velük egyeztetni.

Fontos, hogy a rossz állapotú vagy eldugult kémények életveszélyesek lehetnek, csakúgy, mint az elavult, nyílt égésterű, gázzal működő fűtőberendezések. Utóbbiak átlagéletkora 40 év.

A legtöbbhöz már nem gyártanak alkatrészeket, a szerelők pedig nem vállalják a javításukat, ezért sokan házilag próbálkoznak a barkácsolásukkal. A szezon kezdetével a Felelős Fűtésért Akciócsoportnál azt mondják,

már szakszerű karbantartásra sincs pénzük az embereknek, nemhogy cserére, a villamos energiával való fűtésre pedig a legtöbb társasház elektromos hálózata nem alkalmas,

ezért a kormánytól kérik, hogy dolgozzon ki gáz fűtőkészülék csereprogramot. Számításaik szerint egymillió olyan gázfűtéses társasház van, ahol a fűtőberendezések 30-40 évesek, és cseréjük nem halogatható tovább.

Tavaly 19-en haltak meg szén-monoxid mérgezésben Magyarországon.

(Fotó: Getty Images)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink