A nap témája: Szép lassan kiürül a vidéki Magyarország

A magyar települések egyötödét fenyegeti lassú kihalás a GKI szerint – írja a Forbes. Az elöregedő társadalom és a kivándorlás az ország legnagyobb problémái közé tartoznak.

Az adatok szerint 2010 és 2020 között a 18 év alattiak népességen belüli aránya 18-ról 16 százalékra csökkent, a gyerekvállalást előreláthatólag már nem tervező 40-59 év közöttiek aránya 28-ról 30, míg a 60 év felettiek aránya 22-ről 26 százalékra nőtt, ráadásul ezekben az adatokban nem szerepelnek az időközben külföldre távozott, jellemzően 50 év alatti magyarok.

A kutatás rámutat arra, hogy azok a települések, ahol a 18 év alatti népesség részaránya 15 százalék alatt van különösen veszélyeztetettnek számít, 10 százalék alatti arány esetében pedig már a település puszta léte is kérdésessé válhat bizonyos idő elteltével.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy ezen települések egy jelentős részének már jelenleg is 300 alatti a lakosságszáma.

Ezek a falvak célzott vidékfejlesztési beavatkozások nélkül immár fenntarthatatlan pályán mozognak a népességváltozás tekintetében. 

Az elöregedő települések elsősorban az ország északi és észak-keleti, valamint a Balaton keleti részén találhatóak. Ezekben egyre nehezebbé válik megszervezni az egészségügyi és szociális ellátást is, amit jól mutat a betöltetlen háziorvosi praxisok növekvő száma is. A GKI ezzel kapcsolatban azt javasolja a kormányzat és az önkormányzatok számára, hogy a különféle presztízsberuházások helyett az egészségügyi és szociális intézmények fejlesztésére költsék a rendelkezésre álló forrásokat.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Élő fákat vágtak ki Gerizdesen

A Soproni utcában (is) élő fákat vágnak ki az utcán – tájékoztatta a Makói Csípőst egyik olvasónk. A kérdésére, miszerint a háztulajdonos tud-e róla azt válaszolták: nem tudják ki a gazda, de nekik van egy listájuk. Ez közterület és kivágják a fákat.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Petíció indul az őszi szünet elmaradása ellen

Az idei tanévben már biztosan nem lesz őszi szünet, a kormány pedig meghosszabbította a téli vakációt – ezt a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a Kormányinfón csütörtökön. Az Adom Diákmozgalom petíciót indított az őszi szünet elhalasztása miatt – tudta meg az ATV Híradója.

Tovább olvasom »

A nap témája: Orbán titokzatos külföldi forrástól kérne 11 ezer milliárd forintnyi hitelt

,,A szükséges pénzügyi forrásokat az Európai Unió megígérte. Ha a brüsszeli bürokraták mégsem adják ide azt a pénzt, ami Magyarországnak jár, akkor más pénzügyi forrásokból szerezzük be a szükséges összeget. Az erről szóló tárgyalásokat az Európai Unióval és más nemzetközi partnereinkkel el is indítottuk” – Orbán Viktor ezekkel a mondatokkal zárta a parlamenti őszi ülésszak nyitó beszédének (talán) legfontosabb részét. 

Tovább olvasom »