A nap témája: Több tízezren tüntettek vasárnap Budapesten

Vasárnap délutánra Szolidaritási tüntetés a tanárainkért címmel hirdetett tüntetést Budapestre az Adom Diákmozgalom. Az oktatás különböző szereplői 9 pontban fogalmazták meg követeléseiket. Október 27-én sztrájk és óriási élőlánc jöhet.

A pedagógusok, diákok és szülők közös 9 pontos követelése:

– Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról! Hiteles tájékoztatást a kormány és a közmédia részéről!
– Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését! A kirúgott vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza! Megbecsülést a pedagógusoknak!
– Érdekérvényesítő sztrájkjogot a pedagógusoknak!
– Felelős, hozzáértő oktatásirányítást! Önálló oktatási minisztériumot!
– Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak!
– Esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést mindenkinek – az óvodától az egyetemig!
– Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak!
– Minőségi, 21. századi környezetet a tanuláshoz és a tanításhoz, neveléshez!
– Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásban! Korszerű nemzeti alaptantervet! Szabad tankönyvválasztást!

A színpadon Karácsony Gergely elmondta: nem csak főpolgármesterként, hanem apaként is jelen van, ugyanis a felesége tanító. Szerinte a szabad oktatás felszámolása azzal kezdődött, hogy elvették a az iskolákat, most pedig a tanáraikat is elvennék a gyerekekektől.

Schermann Fruzsina, az ADOM Diákmozgalom elnöke arról beszélt, 56-ban diákok és egyetemisták indították a tüntetéseket, mert nem remegett meg a kezük, amikor történelmet írtak. A hatalom ignorálja őket, de nem felejtik, nem felejtik az arroganciát, a gaztetteket.

László Györgyi, a Magyar Anyák képviselője úgy fogalmazott: már a diákok is azért tüntetnek, hogy tanulhassanak, ilyen sem volt még. Hangsúlyozta, a túlórák nincsenek kifizetve, a Nemzeti Alaptanterv és az egyentankönyvek megölik a szabadságot és a diákok maguktól, egymástól tanulják a demokráciát, mert sosem tanította meg nekik senki. Szerinte mostanra a szülőknek is elege lett, mert nem akarják az Aldi pénztárában látni gyermekeik kedvenc tanárait és nem akarják azt sem, hogy az ország elhagyásán kelljen gondolkodniuk.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője közölte, elegük van abból, hogy totálisan leépítették a közoktatást, veszélyeztetve a gyerekek jövőjét. Úgy látja, már nem elegendőek a tűzoltó intézkedések többre, van szükség, hiszen összeomlott a közoktatás. Szerinte ma már nem a bérekért és a munkaterhelés csökkentéséért, illetve a sztrájkjogért tüntetnek, de a jogellenes munkáltatói eszközök ellen is.

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azt emelte ki, a bérek rendezése szükséges, de nem elégséges ahhoz, hogy megoldják az oktatás gondjait. Nettóban ötszáz euró a fizetésük, amire még hitelt sem lehet felvenni. Évente több ezer pedagógus megy nyugdíjba, de a megalázó bérek miatt nincs utánpótlás. Meglátása szerint akkora a tanárhiány, hogy már képesítés nélküli tanárok tanítják a diákokat. Szerinte ekkora társadalmi összefogás még soha nem volt korábban az oktatás ügyében.

Az eseményen felszólalt még Bozai Ákos, az ADOM szóvivője; Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom elbocsátott vezetője és Pilz Olivér; Zeller Judit, a TASZ képviseletében; a Fridays For Future nevében Czeglédi Hanna; Kolesár András, a KATA-károsultak képviselője; Pajda Renáta egyetemista, az ADOM Diákmozgalom tagja és több szakszervezeti vezető.

(Fotó: Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Interaktív táblákkal gyarapodott a makói Návay iskola

Tegnap, Mikulás napján 10 darab okostáblát kapott a fenntartótól a Hódmezővásárhelyi SZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium, ezzel lényegében megközelítették a 100 százalékos ellátottságot. A jó hírről csütörtökön sajtótájékoztatón számoltak be.

Tovább »

A legtöbb Spar sem nyit ki szenteste napján

A karácsonyi ünnepekre való nyugodt, békés odafigyelés érdekében a SPAR Magyarország december 24-én az INTERSPAR-okat és egyes bevásárlóközpontokban lévő SPAR és City SPAR szupermarketeket kivéve zárva tartja saját üzemeltetésű üzleteinek jelentős részét.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A legtöbb Spar sem nyit ki szenteste napján

A karácsonyi ünnepekre való nyugodt, békés odafigyelés érdekében a SPAR Magyarország december 24-én az INTERSPAR-okat és egyes bevásárlóközpontokban lévő SPAR és City SPAR szupermarketeket kivéve zárva tartja saját üzemeltetésű üzleteinek jelentős részét.

Tovább olvasom »