A nap témája: Továbbra is négy fertőzöttről tudni, indul a kormány tájékoztató kampánya

A járvány egy dinamikus folyamat, mi minden aktuális információt megosztunk Önökkel. A járványügyi szakemberek releváns információk alapján hozzák meg a döntéseiket és a Nemzeti Népegészségügyi Központ koordinálásával végzik a munkájukat – nyugtatta a közvéleményt pénteki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos, aki közölte, hogy miközben detektálják az új eseteket, folyamatosan kontaktvizsgálatokat végeznek. A negyedik betegre is ilyen kontaktvizsgálat során derült fény.

A tisztifőorvos tájékoztatott, hogy továbbra is négy koronavírusos betegről tudnak Magyarországon.

Közülük az első, a Semmelweis Egyetem diákja rendelkezik a legkiterjedtebb kontaktkörrel, miután nem tartotta be az egyetem kérését, és a lappangási idő alatt részt vett az órákon, különböző eseményeken. Róla azt tudni, hogy február 22-én érkezett Magyarországra, miután barátnőjével, akinél azóta szintén diagnosztizálták a vírust, januárban és februárban közel egy hónapon át Iránban tartózkodott. Jelen pillanatban vizsgálják a 16 fős gyógyszerészcsoportot, akikkel közös órákon vehetett részt, valamint egy 20 fős társaságot, akikkel február 28-án egy szülinapi bulin tartózkodott. A német nyelviskolából, ahová a diák járt további hat fő került elkülönítésre.

A második diák, aki a Szent István Egyetem hallgatója február 28-án érkezett Magyarországra, ezt követően betartotta az előírásokat, így csak ő és felesége került karanténba. Utóbbiról kiderült, hogy állapotos és szerencsére a tesztje negatív lett, nem fertőződött meg a koronavírussal.

A harmadik fertőzött egy brit állampolgárságú férfi, aki életvitelszerűen tartózkodik Debrecenben és gyakran utazik Milánóba. Ő feleségével és anyósával került elkülönítésre, valamint kikérték annak a Wizzair-járatnak az utaslistáját, amivel a férfi is utazott.

A négy turistalánnyal kapcsolatban, akik miatt a Széchenyi fürdőt is fertőtlenítették Müller Cecília elmondta, hogy a lányok nem terveztek sehol sem sokáig maradni, csak átutazóban voltak, megvizsgálták az útvonalukat, de nem merült olyan személy, akit megfertőzhettek volna.

A Nagy Diófa utcai hotel francia vendégeinek is utánajártak a tisztiorvosok, mindenkit akivel érintkezhettek felderítettek. Egy szoros alkalmi ismertség merült csak fel, egy argentin állampolgár, aki már távozott az országból.

Szlávik János infektológus elmondása szerint egyik fertőzött sincs súlyos állapotban, a két iráni diáknak már lement a láza. A negyedik betegnél, a semmelweisi egyetemista barátnőjénél még csak most jelentkeztek a tünetek. A debreceni beteg viszont a mai nap már szintén láztalan volt.

Szlávik tájékoztatott arról is, hogy a 15 japán turistát azért szállították a Szent László kórházba, mert jelentették, hogy sokan közülük lázasak és köhögnek, Japán pedig a koronavírus szempontjából a veszélyes országok közé sorolható. Ma reggel csak egy személy volt lázas közülük, így amennyiben negatív lesz a tesztjük, folytathatják turistaútjukat.

Az orvos kitért arra is, hogy sokan érkeznek a Szent János kórházba koronavírus szűrésre, tesztre, amit azonban csak a betegek megnyugtatására nem végeznek.

Dömötör Csaba államtitkár a sajtótájékoztató végén elmondta, hogy a kormány hamarosan tájékoztató kisfilmeket tesz közzé az interneten, a televízióban és rádióban és hasonló reklámokra lehet számítani az újságokban is, amik főként a megelőzésről tartalmaznak információkat. A reklámszpotok arra is felhívják majd a figyelmet, hogy panaszok esetén ne személyesen, hanem telefonon keresztül keressük fel a háziorvosunkat.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

48 éve hunyt el Szécsi Pál, magyar énekes, előadóművész, dalszerző, dalszövegíró.

Tovább »

Változás Hódmezővásárhely vezetésében

Márki-Zay Péter csütörtökön javaslatot tett Kis Andrea MSZP-s főállású alpolgármester leváltására, majd miután az indítvány nem kapta meg a szükséges minősített többséget, elvonta a politikus feladatköreit.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink