📺 A NATO parancsnoka nyílt harcot emleget, ezt tehetjük Makón konfliktus esetén

A napokban Rob Bauer holland tengernagy, a NATO egyik magas rangú tisztje arról beszélt: ,,nem magától értetődő a béke, és ezért fel kell készülnünk egy Oroszországgal való konfliktusra”. Ennek kapcsán megkérdeztük Leitner Szilárdot, a makói Lokálpatrióták szervezeti kordinátorát, aki maga is katona volt, hogyan látja az eseményeket.

A NATO-parancsnok szerint ,,amíg a fegyveres erők felkészültek a háború kitörésére, addig a polgároknak is fel kell készülniük egy olyan konfliktusra, amely az életük teljes megváltoztatását teheti szükségessé„. Te hogy látod a jelenlegi helyzetet?

Leitner: Magyarországnak és az egész világnak az az érdeke, hogy béke legyen. A konfliktus fokozódása helyett, inkább béketárgyalások kellenek. Nem vagyunk nagy veszélyben, de soha sem árt az óvatosság. Kíváncsi vagyok arra, ha a legrosszabb bekövetkezne, Makó készen áll-e arra, hogy legalább a megfelelő jelző rendszerek működjenek.

Mire gondolsz?

Érdemes lenne egy próbát tartani, hogy támadás esetén tudják-e figyelmeztetni a lakosságot. Ilyenkor egyébként fontos, hogy mindenki időben fedezékbe, óvóhelyre jusson és hogy a térség egészségügyi ellátói és fegyveres erői is készen álljanak. Ami azonban a legfontosabb, hogy mindannyian üzenjünk a világnak: békét szeretnénk.

Mit tehetnénk, ha tényleg baj történne?

Támadás esetén váltakozó hangú sziréna jelez. Ekkor, aki tud, az óvóhelyre siessen, aki nem, az maradjon otthon. Ilyenkor le kell kapcsolni a gázt és a vizet, előkészíteni egy túlélő csomagot, elhúzni a redőnyt, vagy a függönyt és hallgatni a híreket. Természetesen be is kell csukni az ablakokat. Ha vége a veszélyhelyzetnek, bemondja a rádió és sziréna is jelzi, igaz, ekkor még nincs vége a teendőinknek, hiszen segítenünk kell a sérülteknek. A készenléti csomag tartalmazzon mindenképpen vizet, elsősegély készletet, némi élelmiszert, ha van gyermek, akkor neki egy kis játékot.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink