📺 A NATO parancsnoka nyílt harcot emleget, ezt tehetjük Makón konfliktus esetén

A napokban Rob Bauer holland tengernagy, a NATO egyik magas rangú tisztje arról beszélt: ,,nem magától értetődő a béke, és ezért fel kell készülnünk egy Oroszországgal való konfliktusra”. Ennek kapcsán megkérdeztük Leitner Szilárdot, a makói Lokálpatrióták szervezeti kordinátorát, aki maga is katona volt, hogyan látja az eseményeket.

A NATO-parancsnok szerint ,,amíg a fegyveres erők felkészültek a háború kitörésére, addig a polgároknak is fel kell készülniük egy olyan konfliktusra, amely az életük teljes megváltoztatását teheti szükségessé„. Te hogy látod a jelenlegi helyzetet?

Leitner: Magyarországnak és az egész világnak az az érdeke, hogy béke legyen. A konfliktus fokozódása helyett, inkább béketárgyalások kellenek. Nem vagyunk nagy veszélyben, de soha sem árt az óvatosság. Kíváncsi vagyok arra, ha a legrosszabb bekövetkezne, Makó készen áll-e arra, hogy legalább a megfelelő jelző rendszerek működjenek.

Mire gondolsz?

Érdemes lenne egy próbát tartani, hogy támadás esetén tudják-e figyelmeztetni a lakosságot. Ilyenkor egyébként fontos, hogy mindenki időben fedezékbe, óvóhelyre jusson és hogy a térség egészségügyi ellátói és fegyveres erői is készen álljanak. Ami azonban a legfontosabb, hogy mindannyian üzenjünk a világnak: békét szeretnénk.

Mit tehetnénk, ha tényleg baj történne?

Támadás esetén váltakozó hangú sziréna jelez. Ekkor, aki tud, az óvóhelyre siessen, aki nem, az maradjon otthon. Ilyenkor le kell kapcsolni a gázt és a vizet, előkészíteni egy túlélő csomagot, elhúzni a redőnyt, vagy a függönyt és hallgatni a híreket. Természetesen be is kell csukni az ablakokat. Ha vége a veszélyhelyzetnek, bemondja a rádió és sziréna is jelzi, igaz, ekkor még nincs vége a teendőinknek, hiszen segítenünk kell a sérülteknek. A készenléti csomag tartalmazzon mindenképpen vizet, elsősegély készletet, némi élelmiszert, ha van gyermek, akkor neki egy kis játékot.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink