A PDSZ szerint a pedagógusok 38%-a sztrájkolt ma, az EMMI szerint jóval kevesebben

Ma országszerte sztrájkkal és polgári engedetlenséggel tiltakoztak a pedagógusok. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a pedagógusok mintegy 13%-a vett részt a mai sztrájkban, ezzel szemben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete előzetesen 38 százalékra becsülte a résztvevőket.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint előzetesen a pedagógusok 38 százaléka, azaz minden eddiginél több résztvevő jelezte a sztrájkhoz való csatlakozását (alap- és középfokon kb. 115 ezren tanítanak állami iskolákban). Ugyanakkor Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja a Telexnek azt mondta, hogy ez a szám nagyon lecsökkenhet. Több iskolában is hallott arról, hogy az igazgatók tanítás nélküli munkanapot rendeltek el a mai napra, azaz a sztrájk érvényét vesztette ezekben az iskolákban.

Ma polgári engedetlenségi akció is volt, az Emmi azonban erről nem számolt be. Továbbá sok szülő nem küldte iskolába a gyerekét, de nincs arról sem kormányzati közlés, hogy hány gyerek volt ma iskolában. Azt sem tudni, hogy végül hány iskolában rendeltek el szünnapot.

A PSZ-hez egyre több olyan visszajelzés érkezett, hogy azokban az intézményekben, ahol a diákok legalább 60-70 százaléka hiányzik, mert a sztrájk miatt a szülők nem küldték iskolába őket, a tankerületek rendkívüli szünetet rendeltek el.

A tanárokat a diákok is támogatják, Budapesten több ezer középiskolás tüntetett a Kossuth téren, délután pedig a pedagógusképzésben részt vevő egyetemisták is demonstrációt tartottak az Emberi Erőforrások Minisztériuma Akadémia utcai épülete előtt.

(Fotó: Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete/Facebook)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

43 éve hunyt el Pilinszky János a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője, Baumgarten-díjas, József Attila-díjas és Kossuth-díjas.

Tovább »

A nap idézete

58 éve hunyt el Tamási Áron,  Kossuth-díjas magyar író. Leggyakrabban az ún. népi írók közé sorolják.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább olvasom »