📷 A román forradalomról is megemlékeztek a makói Colinda esten

Ahogy az elmúlt években, úgy idén is megrendezték Makón a Nemzetiségek napját és a Colinda estet. A román forradalom kezdete szinte napra pontosan 30 évvel ezelőtt volt, megemlékeztek erről is.

– Különleges ez a szombat délután, egy éve erősen havazott, ma viszont ragyog a nap. Külön energiákat fordítottunk a szervezésre, hiszen 30 éve Romániában megtörtént a forradalom. Nem lehet elfelejteni, hogy több mint ezer fiatal kiment az utcára és meghalt. Nekik köszönhetjük, hogy szabadon élhetünk és ezt nem szabad elfelejteni – fogalmazott oldalunknak Birta Júlia Mihaéla.

A Makói Román Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, hogy ennek szellemében filmvetítéssel, beszélgetéssel emlékeztek az akkor történtekre.

A programokra érkeztek többek között a romániai Nagylakról, Pécskáról, Nagyszentmiklósról és a Szikszai György Református Általános Iskola diákjai is adtak műsort. Táncos fellépők most nem voltak, csak kórusok, akik colindákat adtak elő.

Ez tulajdonképpen kántálást, karácsonyi énekek előadását jelenti. Sok idős még emlékezhet rá, de talán a fiatalok is kezdik feléleszteni ezt a karácsonyi hagyományt – vélte Birta Júlia Mihaéla.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap témája: 9 éves rekord dőlt meg, 6,5%-ra nőtt az éves infláció októberben

Októberben a fogyasztói árak átlagosan 6,5 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál – adta közre gyorstájékoztatójában kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A jelentésből szintén kiderül, hogy az elmúlt egy évben az üzemanyagok, illetve a szeszes italok, dohányáruk ára emelkedett jelentősen. A fogyasztói árak pedig egy hónap alatt átlagosan 1,1 százalékkal nőttek.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink