A románokat nem hatja meg a folyószennyezés, az RMDSZ inkább a Jobbikot bírálja

A Föld napja alkalmából múlt pénteken a Jobbik, a román nagykövetség Thököly úti épülete előtt demonstrált, miután ismét kommunális szemét érkezett Romániából a Szamoson keresztül a Tiszába.

Adorján Béla, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés jobbikos képviselője, Keresztesi Gergő, a Jobbik IT elnöke és Gyüre Csaba, a Jobbik országgyűlési képviselője a zsákokba gyűjtött szemetet tiltakozásul a román követség bejárata elé tették. A demonstráció után a szemetetmagukkal vitt ék a szelektív gyűjtőhelyre. Egy petíciót is át akartak adni, de a követségről senki nem jelent meg.

Néhány nappal később Csoma Botond, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőházi frakcióvezetője reagált. Arról, hogy miért érkezik Románia felől rendszeresen a szemét a Szamosba, majd onnan a Tiszába, nem sok szót ejtett, de a Jobbikot viszont élesen bírálta, amiért az ellenzéki párt újfent szóba hozta az évtizedek óta fennálló környezetkárosítást.

A Jobbik éket verne a közösségek és az országok közé

– jelentette ki Csoma Botond.

Az RMDSZ frakcióvezetője szerint Tánczos Barna, a román kormány környezetvédelmi minisztere már hivatalba lépése óta megoldásokat keres, és ültet gyakorlatba a probléma megoldására.

Ennek látható jele – a múlt heti szennyezés tekintetében – nincs, ezért Facebook bejegyzésében Csoma Botond inkább politikai állásfoglalást tett közzé amikor azt hangoztatta, hogy a Jobbik, a félretájékoztatás által verne éket a két ország közé.

Jobbik: Most nem a sértegetésnek, hanem a cselekedetnek és az együttműködésnek van itt az ideje

A környezetünk védelme nem lehet olcsó politikai csatározások témája – ebben nincs vita. Éppen ezért leszokhatnának már az RMDSZ politikusai arról, hogy ha Románia felől az ottani nyilvánvaló nemtörődömség miatt szennyezés érkezik a folyókon, akkor a környezeti károk ellen felszólaló Jobbikot szélsőségesezik – reagált az ellenzéki párt.

Felhívják rá a figyelemet: a Tisza és a Szamos folyón évtizedek óta áradásokkor iszonyatos mennyiségű szemét érkezik a két felvízi országból, Ukrajnából és Romániából. A magyarországi szakaszon a védekezésnek már milliárdos költsége van. A helyzet sajnos nem javult az elmúlt időszakban sem, Csoma Botond által leírt eredmények semmilyen tekintetben nem érzékelhetőek a Szamos magyarországi szakaszán.

Hozzátették: meggyőződésük, hogy nem a Szamos vízgyűjtő területén élők a felelősek a folyamatos, és mértéktelen szennyezésért, hanem a román hulladékkezelés és környezetvédelem megoldatlansága. Bíznak benne, hogy Csoma Botond, az RMDSZ és velük együtt a román kormány felül tud emelkedni a leleplezett tétlenségéből fakadó sértődöttségén, és vállalja az okozott kár elkövetéséért a felelősséget, valamint belátható időn belül képes lesz megakadályozni a folyókat érintő szemmel látható és a szem elől rejtve maradó kémiai- biológiai szennyezéseket.

Úgy látjuk, hogy éppen az okozott környezeti károk vernek ékeket közénk, illetve azok akik olcsó politikai szempontok alapján sértegetik a 12 éve parlamenti pártként működő Jobbikot és elítélik azért, mert rá merünk világítani egy súlyos környezeti problémára. Most nem a sértegetésnek, hanem a cselekedetnek és az együttműködésnek van itt az ideje

– jelentette ki a Jobbik.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink