A társasházak felújításával a város is szépül

Zeitler Ádám önkormányzati képviselőt, közös képviselőt kérdeztük a Csipkesor már lezajlott és lehetséges, jövőbeni felújításáról, valamint a társasházak rendbetételéről, modernizálásáról. (Kiemelt fotó: archív.)

Tavaly megújult a Csipkesor utolsó lépcsőháza, a Széchenyi tér 21-23. szám alatti társasház. Milyen felújítási munkákat végeztek el és hány lakót érint?

A Csipkesor főtér felőli homlokzata szinte az épület teljes hosszában rossz állapotban volt. A Széchenyi tér 21-23. számú társasházban közel két éve látom el a társasházkezelői feladatokat. Itt a tavalyi évben tudtuk felújítani a főtér felőli homlokzatot, alpintechnikusok segítségével. A társasházban 21 lakás található, az itt lakók környezete szépült meg ennek a felújításnak köszönhetően. Emellett úgy gondolom, hogy a város is szépült ezáltal.

Hogyan, milyen forrásból valósult meg?

A felújítás közgyűlési döntés alapján történt meg. Ismert, hogy a Csipkesoron található társasházak tulajdonosi szempontból vegyes képet mutatnak. A lakások többsége magánkézben van, ugyanakkor az üzletek önkormányzati tulajdonban vannak, továbbá néhány lakás is a városé. A felújítást a tulajdonosok és az önkormányzat is támogatta. A forrás nagy része szerencsére rendelkezésre állt, ezt az évek során a befizetett közös költségből rakták félre, de ezen kívül pluszban is fizettek be a tulajdonosok és az önkormányzat is a társasházi tulajdoni hányad alapján.

Nem lett az igazi a Csipkesor felújítása, sok panasz volt rá. Vajon megszokták már a makóiak?

Valóban sok volt a panasz a felújítással kapcsolatban. Az ott lakók különösen nehezen élték meg a felújítás okozta nehézségeket. A saját véleményem az, hogy az önkormányzati tulajdonú üzletek felújítására és korszerűsítésére komoly szükség volt. Azonban az épület elé épített tetőszerkezet számos gondot okoz, mind esztétikai, mind műszaki szempontból. Nehezíti a társasházak homlokzatának felújítását, említettem is, hogy alpintecnikusok segítségét kellett igénybe vennünk. Emellett a tetőn folyamatosan gyűlik a kosz, a lehulló falevelek eltömítik a lefolyókat, pangó víztömeg alakul ki. Folyamatosan szükség van a tető takarítására.

Kiderült, az épületegyüttes másik végét, az üzleteknél is felújítják, ezt a polgármester közölte. Erről mit lehet tudni?

Egyelőre nekem is annyi információm van, amely a hírekben megjelent a polgármesteri közlés alapján. Bízom benne, hogy hamarosan a testület előtt is téma lesz a felújítás. Városképi szempontból – az elhelyezkedése miatt – szintén nagy jelentőségű épületről van szó. Azonban az elhelyezkedése, és a műszaki állapota miatt átgondolandó, hogy mennyi pénzt érdemes költeni rá.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

📺 Ledes közvilágítást építenek ki egész Kiszomboron

A község ezzel a beruházással próbál spórolni, számításaik szerint öt éven belül megtérül – derült ki a keddi testületi ülésen. Elfogadták Bajnóczi János költségcsökkentési javaslatait is és árajánlatot kérnek a mártélyi üdülő tetőszerkezetének felújítására.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink