A természetvédők szerint a makói palagáz kitermelése tönkretenné az Alföld vízkincseit

A nem-hagyományos földgáz, palagáz feltárása és kitermelése végzetes hatással lehet az Alföld vízellátására. Az energiafüggetlenség növeléséhez a teljes hazai fosszilisenergia függőség csökkentése szükséges, ehhez az uniós vagy hazai közpénzeket energiatakarékossági – és hatékonysági, továbbá megújuló energiás fejlesztésekre kellene költeni – emlékezteti a hazai döntéshozókat a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ).

Tájékoztatásukban emlékeztetnek: a 2022. július 7-i kormányinfón elhangzott, hogy a kormány a hazai földgázkitermelés növelésére készül. Ezt jelentős részben a makói nem-hagyományos földgáz (palagáz) feltárásával és kitermelésével szeretnék elérni, amely a reményeik szerint a jelen piaci gázárak mellett gazdaságos lehetne.

,,A makói és más palagáz gazdasági és társadalmi csapdáira már egy évtizede felhívta a figyelmet a Magyar Természetvédők Szövetsége. Ami az Alföldön a legveszélyesebb: magas a kockázata a felszíni és felszín alatti vizek, köztük termálvizek szennyezésének! A független szakértői jelentések szerint ez a legnagyobb kockázat. Az okok a néhány év alatt kimerülő kutak, a kitermeléshez szükséges magas kútsűrűség, a drasztikus és vízigényes, 3-6 kilométer mélyben való folyadékos rétegrepesztés. Az Alföldön, különösen a Dél-Alföldön az éghajlatváltozás miatt azóta még súlyosabb és gyakoribb lett az aszály, vízhiány, a talajvízszint egyre csökken. A kormány által tervezett “gazdaságos szintű” palagáz-feltárás és kitermelés végleg tönkreteheti az alföldi vízkincset, a helyiek megélhetését, a termálvizeket és a mezőgazdaságot.”

– mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlatvédelem és energia programigazgatója. 

A kormányinfó szerint a kormány a Helyreállítási Alap (RRF) korábban nem kért hitelrészét mégis lehívná és teljes egészében az energiafüggetlenség növelésére fordítaná.  

,,Az energiafüggetlenség, energiabiztonság úgy nem növelhető, ha csak az egyik fosszilisenergia importot cserélik más fosszilis importjára vagy máshonnan való fosszilis importra. Magyarország valódi gazdasági stabilitásához és energetikai átmenetéhez a teljes hazai fosszilisenergia-függőséget – és nem csak az importfüggőséget – kell ütemesen csökkenteni. A nem-megújuló energetikai fejlesztések fenntartják a függőséget, és hátráltatják a valódi megoldást jelentő energiahatékonysági, épületfelújítási és megújuló energiás beruházásokat, ezért továbbra sem lehet uniós vagy hazai közpénzeket költeni rá.”

– mondta Botár Alexa. 

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap témája: Módosították a mérgező gyárakról szóló kormányrendeletet, de nem zárták ki az akkugyárakat

A múlt héten a kormány a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva elrendelte, hogy a környezetvédelmi hatóság a jogsértés megszüntetése érdekében határozathozatal helyett környezetvédelmi hatósági szerződést köthet az adott céggel. Azóta pontosították a rendeletet, de az akkumulátorgyárakat továbbra sem zárták ki.

Tovább »

A nap idézete

164 éve született Benedek Elek, magyar újságíró, író, országgyűlési képviselő, „a nagy mesemondó”.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Módosították a mérgező gyárakról szóló kormányrendeletet, de nem zárták ki az akkugyárakat

A múlt héten a kormány a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva elrendelte, hogy a környezetvédelmi hatóság a jogsértés megszüntetése érdekében határozathozatal helyett környezetvédelmi hatósági szerződést köthet az adott céggel. Azóta pontosították a rendeletet, de az akkumulátorgyárakat továbbra sem zárták ki.

Tovább olvasom »