A törvényt a Fidesz fogadta el, ez teszi lehetővé, hogy a Continental ezt csinálja a dolgozóival

Az lenne a legfontosabb, hogy a munka törvénykönyvét módosítsák, és a dolgozók kifosztása helyett, a munkavállalók oldalára álljon a kormányzat. A jelenlegi törvényt a Fidesz fogadta el, ők tették lehetővé, hogy a cég ezt csinálja a dolgozóival – jelentette ki a Makói Csípősnek adott interjújában Zeitler Ádám. A Jobbik makói önkormányzati képviselőjét, a párt regionális igazgatóját megkérdeztük még arról, a járványhelyzet árnyékában hogyan élte meg ezt az évet, milyenek a testületi- és a megyei önkormányzati ülések, és hogy mik az ellenzék feladatai 2022-ben.

2021-ben talán nem voltak olyan szigorú szabályok, korlátozások, mint tavaly. Ezt az esztendőt ilyen szempontból hogyan élte meg  politikusként, közös képviselőként, magánemberként?

Nehéz értékelni a hátunk mögött hagyott évet. Szerintem mindannyian abban bíztunk, hogy 2020 egy átmeneti év volt, egy kivétel, és hogy 2021-ben minden rendben lesz. Sajnos nem így alakult, és valószínűleg 2022-ben sem térünk vissza a járvány előtti életünkhöz. A politikai élet elsősorban a járvány kezelésére szűkült le, itt a frontvonalban dolgozók segítése volt a legfontosabb. A társasházaknál egy kicsit lelassult az élet, hiszen az első félévben gyakorlatilag közgyűlést sem lehetett tartani, emiatt ezen a területen a második félév nagyon sűrű volt. Magánemberként hálás lehetek és szerencsésnek érzem magam, mert a családommal közösen eddig nagyobb veszteség nélkül éltük át a járványt, sajnos ez sok családban nem így történt. 

Idén újra voltak testületi- és bizottsági ülések. Mennyire hiányzott az ilyen jellegű képviselői munka?

Hiányzott a közvetlen eszmecsere lehetősége. A bizottsági ülés inkább a háttérmunka terepe. Sajnos a testületi üléseken ebben a ciklusban nem igazán alakul ki építő jellegű társalgás a város legfőbb problémáiról, inkább személyeskedő vita van, vagy egy-két országos téma körül polemizálnak a képviselők. A személyeskedésben én a jövőben sem fogok részt venni. Az országos témák pedig véleményem szerint nem tartoznak a makói testület hatáskörébe. 

Újra ülésezhetett a megyei önkormányzat is. Milyen fontos döntések születtek Makót és a térséget érintően?

A magyar államiság több mint ezer éves története során kevés olyan időszak volt, amikor annyira kevés szerepe volt a vármegyéknek/megyéknek mint manapság. Örömteli, hogy hosszas szünet után újra össze tudott ülni a közgyűlés. A legfontosabb kérdés a területi fejlesztési források elosztása volt, amellyel Makó jól járt, hiszen jelenleg a legnagyobb fideszes vezetésű város a megyében. Sajnálatos ugyanakkor, hogy sok esetben a forrásokat nem a fejlesztések szükségessége és fontossága alapján osztják el, hanem egyszerű politikai alapon. 

Az idei évben többször került az ország figyelmének a középpontjába a Continental makói gyára. Most megszületett az új kollektív szerződés, de a jövőben mit tehetne a város, hogy ne alakuljon ki ellentét a dolgozók és a vezetés között?

Mint legnagyobb foglalkoztató, a Continentálnak kulcsszerepe van a város életében. Számomra egyértelmű, hogy a városnak a dolgozók oldalán kell állnia, és minden lehetséges támogatást biztosítani kell számukra és a szakszervezet számára. Ezzel együtt úgy gondolom, hogy az lenne a legfontosabb, hogy a munka törvénykönyvét módosítsák, és a dolgozók kifosztása helyett, a munkavállalók oldalára álljon a kormányzat. A jelenlegi törvényt a Fidesz fogadta el, ők tették lehetővé, hogy a cég ezt csinálja a dolgozóival. A jogszabály módosítása természetesen addig nem fog megtörténni, ameddig a kormányzat azzal reklámozza hazánkat, hogy alacsonyak a bérek, és gyengék a munkavállalók érdekérvényesítési képességei. 

Makó és a térség után tekintsünk ki az országban zajló folyamatokra. Egyrészt az ellenzék lebonyolított egy előválasztás és az elméletileg legjobb jelöltek indulnak a fideszesekkel szemben jövő tavasszal. Ez a kulcs a kormányváltáshoz?

Az előválasztás kétségtelenül az egyik legnagyobb innováció az ellenzéki oldalon 2010 óta. Azonban az egy az egy elleni felállás önmagában nem elég a kormányváltáshoz, csak egy szükséges feltétel hozzá. Kelleni fog egy egységes, jól felépített kampány, sok-sok pénz, jó program, és nagyon erős mozgósítás a kampány végén. 

Másrészt a kormány a járvány alatt többek között meghosszabbította a kaszinókoncessziókat, kinevezték a médiatanács elnökét és valószínűleg Novák Katalinból köztársasági elnök lesz. Így készülnek fel egy esetleges kormányváltásra?

Szerintem a Fidesznél is látják, hogy jóval komolyabb harcra kell készülniük mint 2014-ben és 2018-ban. Mivel a meccs még nem lefutott, ezért felkészülnek arra az esetre is, ha nem ők győznek jövőre. Biztosak lehetünk benne, hogy ha kormányváltás lesz, ezek a Fidesz által beépített káderek mindent megtesznek majd, hogy megnehezítsék az új kormány munkáját. 

A tavaszi választáson lesz elég ellenzéki szavazatszámláló? Legutóbb, 2018-ban ez nem sikerült.

Országosan valóban voltak olyan szavazókörök 2018-ban, ahol nem volt ellenzéki delegált, azonban Makón és a Csongrád 04. választókerületben minden szavazókörbe delegáltunk jobbikos szavazatszámlálókat, emiatt úgy gondolom hogy az ellenzéknek ezzel helyben 2022-ben sem lesz problémája. Országosan természetesen nehezebb hasonlót elérni, főleg olyan körzetben ahol nagyon sok apró település van. Civil szervezetekkel összefogva már folyik az önkéntesek gyűjtése annak érdekében, hogy minden szavazókörben legyen ellenzéki delegált.

Visszatérve Makóra. Jövőre milyen megoldandó feladatok, tervek vannak?

Úgy gondolom, hogy a makói ellenzéki pártok számára is az áprilisi választás a legfontosabb esemény 2022-ben. Nem kell hozzá túl nagy politikai lényeglátás, hogy tudjuk: az országgyűlési választás eredménye komolyan befolyásolja majd az önkormányzati választások eredményét is. Rendezni kell a sorokat, nagyon komoly versenyre számítok mind helyben, mind országosan.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Változik a forgalmi rend a szegedi klinikáknál

A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Északi-Klinikaparkjának területén, az épületek körül úttestfelújítás zajlik. A munka zavartalanságának biztosítása érdekében változik a forgalmi rend is – olvasható az egyetem oldalán.

Tovább »

Zárva lesz a városháza

Igazgatási szünet lesz az önkormányzatnál december 22. és január 6. között, addig egyablakos ügyeleti rendszerben lehet ügyet intézni néhány órában.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Zárva lesz a városháza

Igazgatási szünet lesz az önkormányzatnál december 22. és január 6. között, addig egyablakos ügyeleti rendszerben lehet ügyet intézni néhány órában.

Tovább olvasom »

Makón is gyűjt szeretetcsomagokat az Alföldvíz

Az Alföldvíz az idei évben több olyan jótékonysági kezdeményezéshez csatlakozott, melyek szerény körülmények között élő Békés és Csongrád-Csanád megyei családoknak gyűjtenek adományokat. A beérkezett felajánlásokat továbbítjuk azoknak a szervezeteknek, akik megajándékozzák a rászoruló családokat – olvasható a szolgáltató honlapján.

Tovább olvasom »