A vásárhelyi-makói körzetben 10 szavazókörben is történtek furcsaságok 2018-ban

Az országos átlagtól markánsan eltérő módon, viszonylag egy időben, nagy számban jelentek meg választók az urnák előtt – derül ki a Választási földrajz adataiból.

Az oldal szerkesztői kifejtik: jellemzően a délelőtti napszakban, reggel 9 és 11 óra között mennek el a legtöbben szavazni. Kijelenthető, hogy mindegyik országgyűlési választáson, a választók legalább ötöde, de legutóbb csaknem negyede 9-11 óra között szavazott le. Ugyanakkor voltak olyan falvak (egy szavazókörös települések) illetve városi szavazókörök (többnyire szegregátumok, városszéli szavazóhelyiségek), ahol a fentiektől eltérően, teljesen „ütemen kívül” nőtt meg a részvétel, rádásul nagyon hirtelen.

A Választási földrajz szerint ennek oka lehet a választások napján történő választói mozgósítás, a választók esetleges befolyásolása.

Az oldal szerkesztői összeszedték, mely szavazókörökre voltak igazak az alábbi állítások a 2018-as választáson:

  • A napközbeni részvétel adataiban kiugró értékek tapasztalhatók, azaz hirtelen nagyon sok választó jelenik meg a szavazóhelyiségekben.
  • Valamelyik egyéni jelölt támogatottsága meghaladja a 60%-ot.
  • Az egyéni jelöltre leadott szavazatok száma magasabb, mint az annak pártjára leadott voksoké.
  • Az átlagosnál magasabb a rontott szavazatok és a hiányzó szavazólapok aránya.

A szavazókörök leválogatása után 432 ilyen szavazókört kaptak, ebből tíz a Csongrád-Csanád megyei négyes körzetben található.

Az érintett szavazókörökből kettő Hódmezővásárhelyen (Téglás part 17., Batidai Olvasókör), kettő Makón (Tulipán utcai óvoda, Királyhegyesi úti idősek klubja), három Apátfalván (két óvodaépület és a faluház), három Maroslelén (orvosi rendelő, könyvtár, faluház), kettő Magyarcsanádon (Fő utca 41. és 54.), egy-egy Királyhegyesen (Jókai u. 38.), Óföldeákon (közösségi ház), Csanádalbertin (községháza), Nagylakon (községháza) és Kövegyen (Kossuth u. 29.) található.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink