? ? Aki a Kárpát-medencébe jött, ezer éven át tudta, hogy magyar földre ért

Lovasfelvonulással kezdődött, majd az országzászlónál emlékeztek meg a trianoni döntésről Makón, június 3-án. A programok csütörtökön folytatódnak, amikor felvonják Csongrád-Csanád megye zászlaját a Városházánál.

A Makói Lovas Egyesület felvonulása után Dr. Halmágyi Pál történész, nyugalmazott múzeumigazgató mondta el gondolatait az országzászlónál.

A zászló félárbócra van eresztve, ami azt jelzi, valami nincs rendben az országban. 100 évvel ezelőtt a világ urai öt részre téptek egy országot. A Kárpátok az elmúlt ezer évben védbástyaként ölelték át országunkat, az ideérkezők pedig tudták, hogy magyar földre értek. Jól mondta Apponyi Albert, a magyar delegáció vezetője a béketárgyalásokon, hogy a Kárpátokon belül nem lehet olyan vonalat húzni, ami elfogadható lenne – fejtette ki Halmágyi.

A 100 évvel ezelőtti döntésre emlékeztetnek az országzászlók. A történész felidézte: a két világháború között minden magyar településen építettek egyet és mindenki tudta, hogy mit jelképez. Az 1945 utáni új hatalomnak nem tetszett, lerombolták ezeket, köztük a makóit is. Az új társadalmi berendezkedés csak pusztított és úgy gondolták, amiről nem beszélnek, az nincs is. – Az országzászló arra hív, hogy nem csak emlékezni kell, hanem tenni kell valamit azért, hogy a határon túl is tanulhassan magyarul a magyar diákok, beszélhessenek magyarul az orvosok, március 15-én el lehessen énekelni a magyar Himnuszt – jelentette ki.

,,Az Úristen 1100 éve idevezetett bennünket és itt is akarunk maradni”

– zárta gondolatait.

Az emlékező gondolatok és a mécsesgyújtást követően ökumenikus istentisztelet volt a Csanád vezér téri kápolnában.

Holnap, azaz június 4-én 16:30-kor vonják fel Csongrád-Csanád megye zászlaját, valamint templomaink 100 másodpercig szólaltatják meg harangjaikat. Majd a Petőfi parkban Farkas Éva Erzsébet polgármester és Gémes László, a megyei közgyűlési elnöke mond beszédet.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink