📺 Akkor lesz a vége a NER-nek, ha megszűnik a félelem

Szombat délután utcafórumot szerveztek Makón, a Makovecz téren. A felszólalók kiemelték az európai parlamenti választások tétjét, valamint beszéltek az őszi önkormányzati voksolásról is.

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője szerint egy szociális Európai Unióra van szükség, a szociális pillérre támaszkodva. Ezt egyébként 2017-ben megszavazták a tagállamok és Göteborgi-nyilatkozatként ismerjük, azonban Orbán Viktorék nem ültették át Magyarországra. A pillér európai minimálbért is meghatároz, ami a jelenlegi 149 ezer forintos bruttó minimálbér helyett 216 ezret adna.

Úgy véli, ezt nem lenne bonyolult bevezetni hazánkban, például a nagyvállalatoknak is bele kellene szállnia a közös teherviselésbe.

Kiemelte jelenlegi európai parlamenti képviselőjüket, Jávor Benedeket, aki több elismerést is kapott tevékenysége nyomán – szerinte fontos lenne, hogy párttársa folytassa a munkát. Mindenkit szavazásra biztatott, ,,ne hagyjuk, hogy a Fidesz mozgosító-gépezete” beinduljon.

Gyüre Csaba, a Jobbik parlamenti képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy míg a közmédia azt tudósítja, hogy ,,tejjel-mézzel folyó Kánaánban élünk”, addig a valóságban Magyarország a volt szocialista országok között sereghajtó lett. A fizetések és a vásárlóértékek alacsonyak, Mészáros Lőrinc viszont az emberek kárára gazdagodik.

A Fidesz néppárt felfüggesztése kapcsán úgy véli, a kormánypártnak nincs érdekérvényesítő ereje Brüsszelben, így uniós támogatásoktól is eleshet az ország.

Emlékeztetett, hogy a Fidesz a migráció kapcsán zéró toleranciát hirdetett, mégis 86 ezer külföldit telepítettek be, míg friss adatok szerint 260 ezren kaptak rövidebb időre tartózkodási engedélyt. Elárulta, hogy ezek az emberek Budapesten vannak, este az egyik bevásárlóközpontban csak afrikaiakat és ázsiaiakat látott.

– Korrupcióban, szegénységben, születésszámban utolsó előtti helyen van Magyarország Európában – jelentette ki Márki-Zay Péter. Hódmezővásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke szerint mégis a Fidesz kommunikációja pont az ellenkezőjéről szól. Igaz ez a bevándorlásra is, hiszen letelepedési kötvényeseket és körözött bűnözőket engedtek be. – Kommunistáznak is, miközben csak ők akadályozzák a ’89 előtti ügynökakták nyilvánosságra kerülését – tette hozzá.

Putyinra és Erdoganra utalva elmondta, hogy a választók nem akarnak új Szovjetuniót a Fidesz vezetésével, az Unióban akarnak maradni. Arra biztatott, hogy az 5% feletti ellenzéki pártokra szavazzunk.

Hódmezővásárhely és környezetével kapcsolatban arra figyelmeztetett: ha az ellene felhozott vádak igazak lennének, akkor vajon szabadlábon lenne-e még? Véleménye szerint akkor lesz vége a NER-nek, ha megszűnik a félelem.

Mucsi Tamás, a Demokratikus Koalíció választókerületi elnöke emlékeztetett, hogy a Hagymatikum megépítését még akadályozta a helyi Fidesz annak idején, most pedig a Kálvin rendelő újjá építéséhez kellett az általuk összegyűjtött ezer aláírás.

Szerinte a családi adókedvezményt a minimálbéresek nem tudják igénybe venni, a családi pótlékot pedig évek óta nem emelték. Elmondta, az európai parlamenti választás ,,nem elcsalt országgyűlési választás”, így van rá lehetőség, hogy minél több mandátumot elvegyenek a Fidesztől.

Az önkormányzati választás kapcsán elárulta, hogy Makón megvannak a jelöltjeik, de készek a megállapodásra a többi ellenzéki erővel.

– Tavaly a választókerületben mindenhol volt jobbikos szavazatszámláló, ez idén is így lesz – árulta el Zeitler Ádám, a Jobbik választókerületi elnöke. Ő az önkormányzati választásokra tért ki. Szerinte egy közös, ellenzéki lokálpatrióta polgármesterjelöltet kell állítani, a körzetekben egy lokálpatrióta képviselőjelöltet, aki le is győzi a fideszes indulót; továbbá jövőt kell mutatni a makóiaknak.

Ezért a május 26-i voksolás után online és papír alapú konzultációt indítanak Makón, – amihez várják a többi ellenzéki párt támogatását, – ez alapján alakul ki a választási programuk.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap témája: Tovább szegényedünk, őszre várható a legdurvább infláció

Az őszi hónapokban tetőzik az infláció, majd ezt követően lassan mérséklődik, 2023 végén visszatér a jegybanki toleranciasávba és 2024 első félévében eléri a 3 százalékos jegybanki célt – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója az Inflációs jelentést bemutató online sajtótájékoztatón csütörtökön.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Dr. Lantos Péter professzor lesz Makó díszpolgára

Szerdán zárt ülésen döntött arról a testület, hogy Makó Város Díszpolgára kitüntető címet adományoz Dr. Lantos Péter professzor részére, elismerve ezzel egész életművét, mellyel általános elismerést szerzett, és hozzájárult Makó város jó hírnevének öregbítéséhez. Az elismerést az augusztus 20-i ünnepségsorozat részeként adják át.

Tovább olvasom »