📺 Alacsony a vízállás, a Marosból töltik fel a kiszombori Vályogos tavat

Október 31-én, ma lejárt volna a vízjogi engedélye a horgász egyesületnek, de sikerült elindítani a vízfeltöltést és így az engedélyük biztosított – mondta el a keddi testületi ülésen Szirbik Imre polgármester. (Fotó: illusztráció/Google Maps.)

A vizet a Marosból töltik a Vályogosba, azonban csak az 5 százaléka (!) ér oda a tóhoz, olyan rossz állapotúak a csatornák és nem úgy halad a víz a 14 km hosszú szakaszon. A polgármester elmondása szerint ha teljesen kiszáradna a tó, akkor jó minőségű termő talaj lenne és olyan gazos lenne, hogy nem lehetne tóként használni a jövőben.

Az önkormányzat most 1 millió forintot adott, hogy fel tudják tölteni vízzel, illetve a helyi horgászegyesület is adott bele pénzt. Másfél hét, mire odaér a szükséges mennyiségű víz, azonban a település az Ativizignél egy kedvezményes árat szeretne kérni az egyik közeli vízátemelőnél, onnan hatékonyabb lenne a töltés.

Endrész Erzsébet képviselő arról érdeklődött, elég lesz-e ez a pénz arra, hogy elég víz legyen a tóban. Szirbik szerint most ezáltal akkora vízszintet biztosítanak, amivel a halak és a tó átvészeli. Tavaszig elég lesz, utána meglátjuk – tette hozzá.

A testületi ülést élőben közvetítettük a Csípős Facebook oldalán, a Vályogos tavat érintő rész 3:49-nél kezdődik:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

108 éve hunyt el Görgei Artúr 1848–49-es honvédtábornok, hadügyminiszter, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején több alkalommal a honvédsereg fővezére.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Gyermeknapra Bohócdoktor csomagot kapott 25 gyermekkórház

A gyermeknap előtti hetekben a piros orros önkéntesek lelkesen dobozokba csomagolták a játékokat, írószereket, finomságokat tartalmazó ajándékokat, melyeket a Foxpost szállít ki a gyermekkórházakba. A tárgyi adományozás segíti a hosszabb ideig benn fekvő gyermekek számára a lelki egyben maradást.

Tovább olvasom »