📺 Alacsony a vízállás, a Marosból töltik fel a kiszombori Vályogos tavat

Október 31-én, ma lejárt volna a vízjogi engedélye a horgász egyesületnek, de sikerült elindítani a vízfeltöltést és így az engedélyük biztosított – mondta el a keddi testületi ülésen Szirbik Imre polgármester. (Fotó: illusztráció/Google Maps.)

A vizet a Marosból töltik a Vályogosba, azonban csak az 5 százaléka (!) ér oda a tóhoz, olyan rossz állapotúak a csatornák és nem úgy halad a víz a 14 km hosszú szakaszon. A polgármester elmondása szerint ha teljesen kiszáradna a tó, akkor jó minőségű termő talaj lenne és olyan gazos lenne, hogy nem lehetne tóként használni a jövőben.

Az önkormányzat most 1 millió forintot adott, hogy fel tudják tölteni vízzel, illetve a helyi horgászegyesület is adott bele pénzt. Másfél hét, mire odaér a szükséges mennyiségű víz, azonban a település az Ativizignél egy kedvezményes árat szeretne kérni az egyik közeli vízátemelőnél, onnan hatékonyabb lenne a töltés.

Endrész Erzsébet képviselő arról érdeklődött, elég lesz-e ez a pénz arra, hogy elég víz legyen a tóban. Szirbik szerint most ezáltal akkora vízszintet biztosítanak, amivel a halak és a tó átvészeli. Tavaszig elég lesz, utána meglátjuk – tette hozzá.

A testületi ülést élőben közvetítettük a Csípős Facebook oldalán, a Vályogos tavat érintő rész 3:49-nél kezdődik:

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink