Aláírást gyűjtenek a háziorvosok az operatív törzs döntése miatt

Aláírásokat gyűjtenek a háziorvosok, miután az operatív törzs arra utasította őket, hogy a jövő héttől rendelőikben teszteljék a COVID-gyanús betegeket – írja a Népszava.

A minap kiadott utasítás szerint a háziorvosoknak a jövő héttől kellene kezdeniük a hozzájuk érkező napi betegek gyorstesztelését, amelyhez teszteket és védőfelszerelésként plexi arcvédőt biztosítanak a számukra.

Az aláírást kezdeményezők szerint viszont a háziorvosoknak a feladat elvégzéséhez se az eszközeik, se a megfelelő körülményeik nincsenek meg. 

A háziorvosi rendelők döntő többségében nincs lehetőség a fertőzésgyanús és nem fertőző betegek elkülönítésére. A biztonságos mintavételhez, az előírt infekciókontroll szabályok betartásához pedig egy plexi arcvédő nem nyújt kellő védelmet. A járványügyi szabályok szerint ezeket a vizsgálatokat komplett védőruházatban lehetne csak elvégezniük, ám rendelés közben nincs idő arra, hogy az orvos akár napjában többször szabályosan beöltözzön, levetkőzzön és mellette párhuzamosan végezze a betegellátást, oltson a covid és az influenza ellen

– írják az aláírásra buzdító felhívásukban.

Ráadásul a járványügyi protokoll azt is előírja, hogy amennyiben pozitív mintát találnak, akkor ezt követően el kellene végezniük a rendelő és a váróterem teljes fertőtlenítését. Ehhez pedig ki kellene üríteni a rendelőt, ám ezzel ellehetetlenül a többi, más panasszal jelentkező betegek ellátása.

Véleményük szerint az sem helyes, ha a váróban keverednek a potenciálisan fertőző betegek, az egyéb panaszokkal jelentkezőkkel vagy akár egészséges, védőoltás beadására érkezőkkel.

Nem tisztázott az utasítás alapján mi történik azokkal a személyekkel, akik légúti panaszokkal jelentkeznek és az elvégzett gyorsteszt negatív eredményt ad. Ebben az esetben az érvényes eljárásrend szerint PCR vizsgálat elvégzése szükséges, amelyre az alapellátó praxisokban nincs lehetőség, csak az eddig megszokott eljárásrend szerint

– írják.

Mindezek miatt arra kérik az aláírást gyűjtők az operatív törzset, hogy maradjon az eddig bejáratott rend szerint a tesztelés a jövőben is. Az OMSZ által végzett tesztelések viszonylag olajozottan működnek megítélésük szerint, így inkább annak további egyszerűsítése lenne a kívánatos. A Népszava úgy tudja, hogy péntek éjfélig gyűjtik az aláírásokat a háziorvosok és szombat reggel továbbítják azt az operatív törzsnek.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

A legtöbb Spar sem nyit ki szenteste napján

A karácsonyi ünnepekre való nyugodt, békés odafigyelés érdekében a SPAR Magyarország december 24-én az INTERSPAR-okat és egyes bevásárlóközpontokban lévő SPAR és City SPAR szupermarketeket kivéve zárva tartja saját üzemeltetésű üzleteinek jelentős részét.

Tovább olvasom »