Állatvédelem: tavaly 13 büntetőügy volt Csongrád-Csanádban

Állatvédelmi kerekasztalt szervezett a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal, ahol Mihálffy Béla országgyűlési képviselő, az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Főosztály, a vármegyei rendőrkapitányság, a Szegedi Vadaspark és Szeged önkormányzata, valamint vármegyei civil szervezetek bevonásával vitatták meg az állatvédelem legfontosabb feladatait.

Az eseményen Ovádi Péter, állatvédelemért felelős kormánybiztos kijelentette: az állatvédelem közös ügy, a kormány pedig 2024-ben mintegy 500 millió forinttal támogatja majd az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezeteket.

Mélységesen felháborított, amikor 2023 végén arról lehetett hallani, hogy Szegeden, a Vértó környékén valaki szöges virsliket szórt ki azért, hogy házikedvencek életét oltsa ki

– indokolta a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal épületében tartott állatvédelmi kerekasztal összehívásának okát Salgó László. A főispán kifejtette, hogy a kormányhivatal a fogyasztóvédelem segítségével, valamint az állatmenhelyek, ebrendészeti telepek engedélyezése és ellenőrzése során tudja segíteni az állatjogok érvényesülését, a hatóság zéró toleranciát hirdet az állatkínzókkal szemben.

Az eseményen dr. Polyák Zsolt rendőrfőkapitány ismertette, hogy a rendőrség az állatvédelem területén a megelőzésben hisz, de szükség esetén büntetőügyekben is eljár, 2023-ban összesen 13 eset jutott a rendőrkapitányság tudomására Csongrád-Csanád vármegyében.

Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos úgy fogalmazott, civil szervezetek nélkül Magyarországon nem lenne állatvédelem, ezért idén 500 millió forintos támogatásra pályázhatnak majd az állatvédők, de ezen felül is közös, politikán átívelő kérdésről van szó, ahol a kormányzat, a rendőrség, az állatorvosok és az önkormányzatok együttműködésére is szükség van.

„Az állatvédelem közös ügy. Szerencsére már felnőtt egy olyan generáció, amelynek az állatvédelem alapfogalom, de közös erőfeszítéseket kell tenni az állatkínzás visszaszorítása érdekében, ugyanis az állatkínzás és az emberek elleni erőszak azonos tőről fakad”

– fejtette ki a kormánybiztos.

A kerekasztal ülésen Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója kifejtette, hogy az intézmény 1997 óta folyamatosan fogad be ápolásra szoruló állatokat, ezt a tevékenységet saját költségükön végzik. A Vadaspark egy gazdisuli létrehozását is tervezi, amellyel az örökbefogadás népszerűsítése és a felelős gazdává válás a cél.

A megbeszélést követően Ovádi Péter, Salgó László és Mihálffy Béla meglátogatta a Tappancs Állatvédő Alapítvány telephelyét, ahol a menhelyen élő kutyák életkörülményeivel ismerkedhettek meg – közölte a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal.

(Fotó: Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Csanádi Ferenc szemléletváltást hozna Kiszomborra

Összefogás és a szemléletváltás a legfontosabb programom – fogalmazott szombati zárófórumán Csanádi Ferenc. A független polgármesterjelölt szerint Kiszombornak rengeteg lehetősége lenne a fejlődésre, ami nem is elsősorban pénz kérdése, hanem akaraté.

Tovább olvasom »