📷 Anitáért futottak Földeákon

Mozdulj Földeák – Körözzünk együtt Anitáért – ez volt a neve a vasárnapi jótékonysági futóversenynek. A földeáki Pál Anita agyvérzést kapott, a rehabilitációja óriási összegeket emészt fel. Élettársát, Mikáczó Sándort agydaganattal műtötték, de egy része benne maradt, így ő sem egészséges. A rendezvény teljes bevételét nekik adták, Hajnal Gábor polgármester (Fidesz) pedig azt ígérte, hogy az önkormányzat hozzátesz ugyanennyit.

Az eseménynek két főszervezője volt, Simonyi Szabina és Orosz Gábor. Utóbbi elárulta, hogy mindketten ultrafutók és hisznek benne, hogy a futásnak van közösségépítő ereje. Először egy egyszerűbb programban gondolkoztak, de végül egy komolyabban megszervezett esemény lett. Valamennyivel több mint kétszázan vettek részt a futáson, többek között az érintett család két gyermeke is rajthoz állt. – Büszke vagyok azokra, akik futnak a hideg ellenére és odaálltak egy ilyen ügy mellé – jelentette ki Orosz.

A szervezők földeáki származásúak, Anita egy évfolyammal járt Gábor alatt. Amikor megtudták, hogy milyen nehéz helyzetben vannak, felkeresték a családot és belevágtak.

– Nagyon köszönünk mindent, hogy ennyi ember megmozdult értünk, segítenek rajtunk. Nem gondoltunk volna, hogy ekkora történet lesz belőle, amikor elkezdtük decemberben – fogalmazott oldalunknak Mikáczó Sándor, Anita élettársa. Elmondta, hogy a mai futáson kívül a környező önkormányzatoktól és lakosoktól is kaptak segítséget az elmúlt hetekben.

Elárulta, hogy egy nap alatt változott meg az életük. Őt agydaganattal műtötték 2018 januárjában, de 10% bennmaradt, ami nyáron újra megindult. Idén tavasszal megy MRI- re. Anita március végén kapott agyvérzést, pár napra pedig agyérgörcsöt. Közel 20 műtéten van túl, de már van javulás: 38 kilóval hozta ki a kórházból, mostmár közel 60 kg és elkezdődött a mozgásos rehabilitáció.

Ezért lenne fontos, hogy vegyenek mozgást javító gépeket és tudják fizetni a tornászokat, logopédusokat – erre költik a befolyt adományt. Az elmúlt másfél év alatt felélték a pénzüket, több millió forintot. Eladták az autójukat, ingatlanjukat, teherautójukat, ékszereket. Anita fodrász volt, Sándor hagymával foglalkozott és az ATIVIZIG-nél dolgozott, de a férfinak is fel kellett adnia az állását.

Hajnal Gábor polgármester megnyitó beszédében nagyvonalú ajánlatott tett: a futáson befolyó összeghez a képviselő-testület hozzátesz ugyanannyit és azt is odaadják a családnak.

A futók három távon indulhattak a templom körül kialakított pályán: 12 és 4 kilométeren, valamint 600 méteren. Rendeztek sütivásárt is, a futás után megnézték Simonyi Balázs Ultra című, szupermaratonistákról szóló filmjét, végül átadták Anitánéknak az adományokat.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

,,Nekem mindig fontos volt, hogy átéljem: aki közelebbi kapcsolatba kerül velem, éreztesse, örül, mikor újra találkozunk.”

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Hangszer adományokkal segítik a gyermekeket

A Zenedoktorok jótékony csapata nem csak gyerekeknek, nem csak betegeknek segít, fő eszközként a zene jótékony erejéből merítve. Kórházakban folyó tevékenységekhez a lakosság segítségét kérik, olyan megunt, de még jó állapotú hangszerek és zenei eszközök felajánlását várják, amelyekkel sikeresebb lehet a jótékonysági működés – közölte a Mátrix Közhasznú Alapítvány.

Tovább olvasom »