Átnyaraló, népes madárcsapatok a dél-alföldi pusztákon

A Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin sokfelé megfigyelhetünk nagyobb csapatokban táplálkozó madarakat. A csoportosulás azonban korántsem azt jelenti, hogy vonulásra gyülekeznének – ez ugyanis még jóval odébb van -, csupán azt jelzi, hogy szép számban vendégeskednek nálunk átnyaraló madarak.

Nagy kócsagok, szürke és vörös gémek, bakcsók, fehér gólyák, nyári ludak és ragadozó madarak időznek hosszasan a frissen kaszált dél-alföldi pusztákon. Táplálékot bőven találnak itt, mivel a nemzeti parki területeken (a földön fészkelő madarak védelme érdekében) csak június 15. után kezdődtek meg a kaszálások. A nyílttá váló talajfelszín rendkívül vonzó a madarak számára, mert itt könnyen megtalálják a táplálékot: rágcsálókat, szöcskéket és egyéb rovarokat.

A nyári időszakban elsősorban olyan madarak csoportosulnak a pusztákon, amelyek még nem ivarérettek, tehát nem fészkelnek, illetve amelyeknek valamilyen okból sikertelen volt az idei költésük. Akadnak közöttük olyan fajok is, amelyek fészkelőként egyáltalán nem jellemzőek a Dél-Tiszántúlon. Ilyenek például legnagyobb testű partimadaraink, a nagy pólingok, amelyek legközelebb a Kiskunsági Nemzeti Park területén költenek.

A júniusi esőzések után különösen megszaporodtak a csoportosulások: gyakran 10-15 fehér gólyát, nyári ludat is láthatunk egy-egy csapatban. Korábban, a szárazabb időszakban ezeket a fajokat leginkább csak a csatornák, mély árkok mentén láthattuk, mert csak ott volt víz.

A ragadozó madarak közül jellemzően két faj egyedei jelentek meg átnyaralóként a Dél-Alföldön: békászó sasok és kígyászölyvek. A Körös-Maros Nemzeti Park területén csupán egyetlen pár békászó sas költ (a Maros mellett), de a határ túloldalán népesebb az állományuk, onnan húzódnak le most a kóborló, még nem ivarérett példányok a táplálékban gazdag dél-alföldi pusztákra

(kmnp.nemzetipark.gov.hu, fotók: Marik Pál/illusztráció)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

33 éve hunyt el Csanádi Imre, költő, író, műfordító, balladagyűjtő; publicista, szerkesztő.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink