Az Alföldön vannak olyan területek, ahonnan nincs mit betakarítani

Történelmi mértékű aszállyal küzd egész Európa. Nagy István szerint az Alföldön vannak olyan területek, ahonnan nem lesz mit betakarítani – mondta az Indexnek adott interjújában az agrárminiszter.

Nagy István elmondta, hogy augusztus 15-ig 1 millió 138 ezer hektárra jelentettek aszálykárt a termelők, ami a korábbi években bejelentett terület csaknem hétszerese. Emellett kiemelte, hogy augusztus közepén az ország területének 81 százalékán volt súlyos vagy nagy fokú aszály.

Volt már aszály Magyarországon, volt súlyos aszály is, de olyan még nem fordult elő, hogy hazánk egyes területein egyáltalán ne lett volna termés. Ez az, ami sokkolóan hat” – fogalmazott a miniszter.

A termés egy része több, mint 1 millió hektáron került veszélybe, Békés, Csongrád-Csanád és Hajdú-Bihar megyében a legsúlyosabb a helyzet, a Dunán az Ínség-szikla, a Tiszán a szolnoki török híd megjelenése nem sok jót jelez, az elmúlt száz évben nem volt példa ekkora vízhozamcsökkenésre az országban.

Jelenleg 12,5 milliárd forint áll rendelkezésre a kárenyhítésre a gazdák és a magyar állam befizetéséből, a termelési szezon végén összesítik a kárbejelentéseket, ezt követően hoznak döntést, akár az alap kiegészítéséről is, felelőtlenség azonban 500-1000 milliárdos kiegészítésről beszélni – fogalmazott Nagy István.

A nemrég felállt Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs többlépcsős intézkedéssorozatról döntött: 15 ezer eurónak megfelelő összeggel segíti a kisüzemi pályázat a legkisebb gazdálkodókat, a nagyobb gazdálkodók.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Települési elismerést kapott a Földeák Polgárőr Egyesület

Az önkormányzat képviselő-testülete a Falunapot megnyitó ünnepi ülésén ,,Földeákért” címet adományozott a Földeák Polgárőr Egyesület részére. A kitüntetéssel járó, külön erre az alkalomra készített díszoklevelet és emlékplakettet Vas Tibor, az egyesület elnöke vette át.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink