Az EU bírósága kimondta, Polt Péterék és a Kúria uniós jogot sértett

Egy bíró, Vasvári Csaba több szempontból vizsgáltatta volna meg az EU Bíróságával a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét, de a legfőbb ügyész és a Kúria szerint ehhez nem volt joga. A mostani európai bírósági ítélet szerint viszont volt. 

Vasvári Csaba több szempontból is megvizsgáltatta volna az EU Bíróságával a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét – számolt be a Telex. Még 2019-ben előzetes döntéshozatali eljárás iránti kezdeményezést terjesztett elő a bíróságon, azaz hogy Unió bírósága vizsgálja meg a magyar jogszabályok és az uniós jog összeegyeztethetőségét.

Polt Péter legfőbb ügyész néhány héten belül azonban jogorvoslati kérelemmel élt az ügyben, mivel szerinte Vasvári nem is kérdezhetett volna ilyeneket az EU Bíróságától.

Polt a Kúriához fordult, indítványa szerint az uniós alapszerződés alapján az Európai Unió Bíróságának előzetes döntésmeghozatalára csak a szerződések értelmezése és az uniós intézmények, szervek vagy hivatalok jogi aktusainak érvényessége és értelmezése kérdésében van hatásköre – írják.

A Kúria pedig Poltnak adott igazat, és elmarasztalta és törvénysértőnek bélyegezte a magyar bíró eljárását.

Idén áprilisban azonban az EUB megállapította, hogy a Kúria ítélete sérti a magyar bírók lehetőségét az előzetes döntéshozatal iránt.

Szintén ezt állapította meg az Európai Unió Bírósága is a kedden kihirdetett ítéletében:

“a nemzeti bíróságok és a Bíróság között létrehozott együttműködési rendszerrel ellentétes az, ha a nemzeti legfelsőbb bíróság valamely alsóbb fokú bíróság által előterjesztett előzetes döntéshozatal iránti kérelmét azon az alapon törvénysértőnek minősíti, hogy az előterjesztett kérdések nem relevánsak és szükségesek az alapjogvita eldöntése szempontjából. Az ilyen jogszerűségi vizsgálat ugyanis az Európai Unió Bíróságának kizárólagos hatáskörébe tartozik.”

„Az uniós jog elsőbbsége alapján a nemzeti bíróságnak figyelmen kívül kell hagynia minden olyan nemzeti bírósági gyakorlatot, amely sérti a Bírósághoz fordulás lehetőségét”

– mondta ki a luxembourgi bíróság.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

67 éve született Máté Gábor, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, egyetemi tanár, érdemes művész.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink