Az év új beruházója díjat kapott a Makón gyárat építő kínai cég

Kilenc kategóriában ismerték el a legkiemelkedőbben teljesítő külföldi és hazai szereplőket a Nemzeti Befektetési Ügynökség „Év befektetője” díjátadóján. Elismerést kapott a Makón csomagológyárat építő Benepack Hungary Kft. és a Szegeden építkező BYD.

A mindenkori „Év befektetője” gálaest a HIPA eseménynaptárában a legfelső polcon kap helyet, mivel a helyi befektetői közösség legkiemelkedőbben teljesítő tagjait ismeri el. A díjkategóriák a tavalyi évhez képest nem változtak, így ezúttal is kilenc győztest hirdettek – olvasható a szervezet honlapján.

Az év új beruházója, Benepack Hungary Kft., a CPMC Investment Company Limited leányvállalata

A CPMC, Kína fogyasztási árucikkek csomagolásával foglalkozó vezető integrált vállalatcsoportja, azt a stratégiai döntést hozta, hogy a dél-magyarországi Makón hozza létre első tengerentúli zöldmezős projektjét 65 millió euró értékben. A CPMC érdekeltségébe tartozó Benepack Hungary Kft. által megvalósítandó beruházás évi 1 milliárd darab alumínium italdoboz gyártását teszi lehetővé, amivel a vállalat képes lesz kiszolgálni multinacionális üdítőital- és sörgyártó ügyfeleinek igényeit.

A már építés alatt álló 24 ezer négyzetméteres létesítmény a CPMC partnereinek üzemeit látja el termékekkel Magyarországon, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában és Ausztriában. A projekt eredményeképp 120 új munkahely jön létre.

Az év stratégiai befektetése, BYD Co. Ltd.

Az elektromos és plug-in hibrid járművek világpiaci éllovasát, a BYD-t 1995-ben alapították csúcstechnológiát előállító iparvállalatként. Mintegy 28 évnyi dinamikus bővülést követően a cég az egyik legnagyobb piaci szereplővé nőtte ki magát az elektronika, az autógyártás, a megújuló energia és a vasúti közlekedés terén. A kínai vállalat a közelmúltban Szegedet választotta első európai elektromos járműgyártó központjának helyszínéül.

A több milliárd eurós beruházásnak köszönhetően több ezer munkahely jön létre, miközben a helyi beszállítók is profitálnak a BYD jelenlétéből. A szegedi projekt az elmúlt évtizedek legjelentősebb beruházása hazánkban, és egyben nagyszerűen tükrözi, hogy Magyarország a kelet és a nyugat valódi találkozási pontjává vált az elektromos átállás folyamatában.

  • Az év állandó újrabefektetője: LEGO Manufacturing Kft.
  • Befektetői életműdí: Magyar Suzuki Zrt.
  • Az év innovatív termék befektetése: evosoft Hungary Kft.
  • Az év K+F beruházója: Samsung SDI Magyarország Zrt.
  • Az év legnagyobb volumenű képzési programja: Audi Hungaria Ahead Kft.
  • Az év ipari parkja: Szolnok város
  • Az év beszállítója: Bíró Kft.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink