Az MSZP szerint a kormány szégyene a kormány stratégiai partnereként működő makói Continental gyár

A munkavállalókat jogfosztottá tévő törvények visszavonását sürgette két ellenzéki politikus csütörtökön a makói Continental gyár előtt.

Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese a párt Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón a Munka Törvénykönyve túlmunkával kapcsolatos, az ellenzék által rabszolgatörvénynek nevezett módosításának eltörlését kezdeményezte. Azt kérte a kormánypárti képviselőktől, támogassák azt a szocialista javaslatot, amely kilenc hónapra és minimum százezer forintra emelné az álláskeresési járadékot. Támogassák azt a javaslatot is – folytatta –, hogy ne lehessen a kormány stratégiai partnere olyan cég, amelynél nem rendezettek a munkaügyi kapcsolatok, eltiporják a szakszervezeteket.

Az ellenzéki politikus úgy értékelte, hogy a kormányzat stratégiai partnereként működő makói Continental gyár a kormány szégyene. Hozzátette: a cég a koronavírus-járványra hivatkozva nyáron lezárta a hűtőszekrényeket, bezárta az öltözőt és a fürdőt. A gyár minden eszközzel megpróbálta ellehetetleníteni a szakszervezetet, amikor az sztrájkot szervezett – részletezte. Szerinte a cég azért mondta fel a kollektív szerződést, hogy olcsóbbá tegye munkavállalói kirúgását. A gyár „kapitalista bosszúhadjáratként” 140 embert akar elbocsátani – mondta.

Komjáthi Imre értékelése szerint a cég eljárása miatt aggodalmát kifejező Lázár János, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője is érzi, a kormány tette lehetővé, hogy a gyár ilyen kegyetlen legyen.

Budapest 6. számú választókerületének ellenzéki országgyűlési képviselőjelöltje, Jámbor András közölte: az elmúlt években több példa is volt arra, hogy a kormánnyal stratégiai partnerségben lévő cég visszaél a munkavállalói jogokkal. A kormány teletömi őket pénzzel, de a dolgozói jogok betartását, a normális fizetéseket és munkakörülményeket nem kéri számon – tette hozzá. A magyar gazdaságot nem alacsonyan képzett és gyengén fizetett munkaerőre kell alapozni, új gazdasági struktúrára van szükség, ahol vannak dolgozói jogok, normális fizetések és munkakörülmények – jelentette ki.

A videón Komjáthi Imre egy hangosbeszélővel a nyakában volt látható. Elmondta, a sajtótájékoztató után üzenni fognak a gyárban dolgozóknak és a munkáltatónak. A két politikus mögött a Szikra Mozgalom és az MSZP aktivistái transzparenseket tartottak, amelyeken az volt olvasható: Ha Magyarországra jössz, be kell tartanod a törvényeket.

(Fotó: Komjáthi Imre Facebook oldala)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

138 éve született Benedek Marcell, magyar egyetemi tanár, író, irodalomtörténész és műfordító, színházigazgató. Benedek Elek író fia.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Hiába van folyamatban per, az Oktatási Hivatal megszűntnek nyilvánította a Bartókot, mint székhelyet

Amikor azt hiszed, Bartók-ügyben már mindent láttál, hát nem. Legújabb húzás az Oktatási Hivatal részéről történt: a tankerület bejelentése alapján a nyilvántartásban 2023. szeptember 14. napján megszűntnek nyilvánították a Bartók székhelyintézményt – számolt be róla a bartókos szülők jogi képviselője, Kotroczó Béla.

Tovább olvasom »