Az RMDSZ határátkelőt létesítene a romániai Nagylak és Csanádpalota között

Ha elfogadják az RMDSZ törvénytervezetét, akkor a magyarországi nagylaki határátkelő mentesülne a forgalomtól és Csanádpalotáról közvetlenül át lehetne lépni Romániába januártól.

A határ menti ingázók jogállását szabályozza az az RMDSZ-es törvénytervezet, amely mellett döntött hétfőn a szenátus plénuma. A tervezet értelmében azok a személyek, akik Romániában élnek, és naponta vagy legalább hetente hazajönnek, de az ország határain kívül, például Magyarországon dolgoznak, ingázói okiratot kapnának a megyei illetékes hatóságoktól, amennyiben az RMDSZ tervezetét a képviselőház is jóváhagyja. A tervezet azokra is vonatkozik, akik például Magyarországon laknak, de Romániában dolgoznak – jelentette be Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

Az okiratot a családtagok is kikérhetik, a külföldi munkavállalás idejére vonatkozna, és jelentősen megkönnyítené a határátkelést részleges határlezárás esetén például – tette hozzá a frakcióvezető.

A tervezet továbbá tíz határátkelő üzembeléptetését írja elő, a javaslat értelmében a parlament a belügyminisztériumot arra kötelezné, hogy 2021 januárjától Arad megyében Ottlaka – Elek, Kisvarjas – Dombegyház, Feketegyarmat – Dénesmajor illetve Nagylak – Csanádpalota között, Bihar megyében, Érsemjén – Bagamér, Biharfélegyháza – Pocsaj és Körösszeg – Körösnagyharsány között, illetve Szatmár megyében Szárazberek – Garbolc, Horea – Ömböly és Nagypeleske – Zajta között új határátkelőket nyisson meg.

„Az út készen áll a határ mindkét oldalán, az infrastruktúra adott, a román állam mégsem nyitotta meg a határátkelőket. Az RMDSZ által javasolt megoldás csökkentené a jelenlegi járványügyi helyzet miatt túlzsúfolt határátkelők forgalmát”

– zárta Cseke Attila.

A szenátus első házként szavazott a kérdésben, dönteni a képviselőház fog.

(KMS)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink