Ázsiai hitel fedezi a kórházfelújításokat és a lélegeztetőgép-beszerzéseket

Veszélyhelyzeti járványhitelt kap Magyarország 17 kórház felújítására egy fejlődő ázsiai országokra fókuszáló beruházási banktól. A hitel egy részéből visszamenőleges eszközbeszerzéseket finanszíroz az ország – például azokat a lélegeztetőgépeket, amelyek garmadával állnak raktárakban – írja a HVG.

A 183 millió euró (66 milliárd forint) hitelt az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Banktól (AIIB) veszi fel Magyarország, Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a piacinál kedvezőbb kamatozással. Ahogy azonban arra a HVG felhívja a figyelmet: az AIIB alapvetően nem nyújt finanszírozást Ázsián kívüli, Magyarország az első Ázsián kívül ország (bizonyos megkötésekkel: például Egyiptom csak részben helyezkedik el Ázsiában), amely finanszírozást vesz igénybe.

Magyarország a bank Covid–19 Helyreállítási Eszköze alatt kapja meg a fenti hitelt, amelyre azért jogosult a AIIB dokumentuma alapján, mert

  • rossz az egészségügyi rendszere
  • a lakosság elöregedett és sokan küzdenek krónikus betegségekkel
  • rosszul teljesített a járvány elleni védelemben.

A dokumentum további érdekessége, hogy megállapításai között szerepel: az oltási program ellenére a magas halálozási ráta és a népességszerkezet miatt az ország rendkívül sebezhetően várja az újabb, negyedik járványhullámot.

A lesújtó adatok szerint a 65 feletti magyarok kétharmadának van legalább egy krónikus betegsége, ami 12 százalékkal magasabb az uniós átlagnál és az egész EU-ban Magyarországon a legmagasabb a rákban szenvedők halálozási aránya. A helyzetet pedig súlyosbítja, hogy a magyar közegészségügyi intézmények jelentős része 50 évnél régebben épült és komoly az eszközhiány mértéke is.

Az AIIB-projekt a következő három komponensből áll:

  • Betegkezelési eszközök beszerzése 27,6 millió euró értékben. Oxigénterápiás eszközökre, életjelmonitorokra, védőfelszerelésekre és gyógyszerekre lehet költeni a pénzt.
  • Kórházi laboratóriumi kapacitások fejlesztése 27,3 millió euró értékben. Ezt a pénzt laborfelszerelésekre, tesztkészletekre, vegyi anyagokra lehet költeni.
  • Kórházépületek felújítása 171,5 millió euró értékben.

Az első két tételt visszamenőleges finanszírozásra sikerült megszereznie a kormánynak, tehát nem új eszközöket és anyagokat fognak ebből venni, hanem már korábban megvásárolt és kifizetett dolgokra könyvelik el. 

A harmadik komponenssel kapcsolatban volt a leginkább közlékeny a kormánykommunikáció az elmúlt napokban, azonban azt már elfelejtették közölni, hogy ezeket a kórházfelújításokat a kormány egyszer már bejelentette még 2020 nyarán, ekkor azonban még uniós források bevonásáról volt szó.

Az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank kínai kezdeményezésre jött létre 2015-ben, nyugati kritikusai szerint a bank valójában Kína geopolitikai törekvéseinek egy újabb eszköze.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Farkas Éva: levittük a munkanélküliséget

,,Brüsszeli” forrás, egy uniós pályázat, a Makói Paktum – helyi foglalkoztatási együttműködések kialakítása című projekt zárórendezvényét tartották meg csütörtökön a Korona Konferenciaközpontban.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Hiába van folyamatban per, az Oktatási Hivatal megszűntnek nyilvánította a Bartókot, mint székhelyet

Amikor azt hiszed, Bartók-ügyben már mindent láttál, hát nem. Legújabb húzás az Oktatási Hivatal részéről történt: a tankerület bejelentése alapján a nyilvántartásban 2023. szeptember 14. napján megszűntnek nyilvánították a Bartók székhelyintézményt – számolt be róla a bartókos szülők jogi képviselője, Kotroczó Béla.

Tovább olvasom »