Ázsiai hitel fedezi a kórházfelújításokat és a lélegeztetőgép-beszerzéseket

Veszélyhelyzeti járványhitelt kap Magyarország 17 kórház felújítására egy fejlődő ázsiai országokra fókuszáló beruházási banktól. A hitel egy részéből visszamenőleges eszközbeszerzéseket finanszíroz az ország – például azokat a lélegeztetőgépeket, amelyek garmadával állnak raktárakban – írja a HVG.

A 183 millió euró (66 milliárd forint) hitelt az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Banktól (AIIB) veszi fel Magyarország, Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a piacinál kedvezőbb kamatozással. Ahogy azonban arra a HVG felhívja a figyelmet: az AIIB alapvetően nem nyújt finanszírozást Ázsián kívüli, Magyarország az első Ázsián kívül ország (bizonyos megkötésekkel: például Egyiptom csak részben helyezkedik el Ázsiában), amely finanszírozást vesz igénybe.

Magyarország a bank Covid–19 Helyreállítási Eszköze alatt kapja meg a fenti hitelt, amelyre azért jogosult a AIIB dokumentuma alapján, mert

  • rossz az egészségügyi rendszere
  • a lakosság elöregedett és sokan küzdenek krónikus betegségekkel
  • rosszul teljesített a járvány elleni védelemben.

A dokumentum további érdekessége, hogy megállapításai között szerepel: az oltási program ellenére a magas halálozási ráta és a népességszerkezet miatt az ország rendkívül sebezhetően várja az újabb, negyedik járványhullámot.

A lesújtó adatok szerint a 65 feletti magyarok kétharmadának van legalább egy krónikus betegsége, ami 12 százalékkal magasabb az uniós átlagnál és az egész EU-ban Magyarországon a legmagasabb a rákban szenvedők halálozási aránya. A helyzetet pedig súlyosbítja, hogy a magyar közegészségügyi intézmények jelentős része 50 évnél régebben épült és komoly az eszközhiány mértéke is.

Az AIIB-projekt a következő három komponensből áll:

  • Betegkezelési eszközök beszerzése 27,6 millió euró értékben. Oxigénterápiás eszközökre, életjelmonitorokra, védőfelszerelésekre és gyógyszerekre lehet költeni a pénzt.
  • Kórházi laboratóriumi kapacitások fejlesztése 27,3 millió euró értékben. Ezt a pénzt laborfelszerelésekre, tesztkészletekre, vegyi anyagokra lehet költeni.
  • Kórházépületek felújítása 171,5 millió euró értékben.

Az első két tételt visszamenőleges finanszírozásra sikerült megszereznie a kormánynak, tehát nem új eszközöket és anyagokat fognak ebből venni, hanem már korábban megvásárolt és kifizetett dolgokra könyvelik el. 

A harmadik komponenssel kapcsolatban volt a leginkább közlékeny a kormánykommunikáció az elmúlt napokban, azonban azt már elfelejtették közölni, hogy ezeket a kórházfelújításokat a kormány egyszer már bejelentette még 2020 nyarán, ekkor azonban még uniós források bevonásáról volt szó.

Az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank kínai kezdeményezésre jött létre 2015-ben, nyugati kritikusai szerint a bank valójában Kína geopolitikai törekvéseinek egy újabb eszköze.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Gyógykezelés után nem tért vissza a börtönbe

A férfit a rendőrség már másnap elfogta és előállította. A járási ügyészség fogolyszökés bűntette miatt emelt vádat, és indítványozta, hogy a férfival szemben a bíróság a bűnösség beismerése esetére további 30 nap elzárást szabjon ki – közölte a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A Spar sem teszi kötelezővé az oltást

A 14 ezer munkavállalót foglalkoztató SPAR Magyarország nem teszi kötelezővé a koronavírus elleni védőoltást, de arra buzdítja minden egyes dolgozóját, hogy lehetőség szerint oltassa be magát – közölte a cég. Ugyanakkor minden működési területén kötelezővé teszi a munkavállalók számára a maszkhasználatot.

Tovább olvasom »