Ázsiai hitel fedezi a kórházfelújításokat és a lélegeztetőgép-beszerzéseket

Veszélyhelyzeti járványhitelt kap Magyarország 17 kórház felújítására egy fejlődő ázsiai országokra fókuszáló beruházási banktól. A hitel egy részéből visszamenőleges eszközbeszerzéseket finanszíroz az ország – például azokat a lélegeztetőgépeket, amelyek garmadával állnak raktárakban – írja a HVG.

A 183 millió euró (66 milliárd forint) hitelt az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Banktól (AIIB) veszi fel Magyarország, Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a piacinál kedvezőbb kamatozással. Ahogy azonban arra a HVG felhívja a figyelmet: az AIIB alapvetően nem nyújt finanszírozást Ázsián kívüli, Magyarország az első Ázsián kívül ország (bizonyos megkötésekkel: például Egyiptom csak részben helyezkedik el Ázsiában), amely finanszírozást vesz igénybe.

Magyarország a bank Covid–19 Helyreállítási Eszköze alatt kapja meg a fenti hitelt, amelyre azért jogosult a AIIB dokumentuma alapján, mert

  • rossz az egészségügyi rendszere
  • a lakosság elöregedett és sokan küzdenek krónikus betegségekkel
  • rosszul teljesített a járvány elleni védelemben.

A dokumentum további érdekessége, hogy megállapításai között szerepel: az oltási program ellenére a magas halálozási ráta és a népességszerkezet miatt az ország rendkívül sebezhetően várja az újabb, negyedik járványhullámot.

A lesújtó adatok szerint a 65 feletti magyarok kétharmadának van legalább egy krónikus betegsége, ami 12 százalékkal magasabb az uniós átlagnál és az egész EU-ban Magyarországon a legmagasabb a rákban szenvedők halálozási aránya. A helyzetet pedig súlyosbítja, hogy a magyar közegészségügyi intézmények jelentős része 50 évnél régebben épült és komoly az eszközhiány mértéke is.

Az AIIB-projekt a következő három komponensből áll:

  • Betegkezelési eszközök beszerzése 27,6 millió euró értékben. Oxigénterápiás eszközökre, életjelmonitorokra, védőfelszerelésekre és gyógyszerekre lehet költeni a pénzt.
  • Kórházi laboratóriumi kapacitások fejlesztése 27,3 millió euró értékben. Ezt a pénzt laborfelszerelésekre, tesztkészletekre, vegyi anyagokra lehet költeni.
  • Kórházépületek felújítása 171,5 millió euró értékben.

Az első két tételt visszamenőleges finanszírozásra sikerült megszereznie a kormánynak, tehát nem új eszközöket és anyagokat fognak ebből venni, hanem már korábban megvásárolt és kifizetett dolgokra könyvelik el. 

A harmadik komponenssel kapcsolatban volt a leginkább közlékeny a kormánykommunikáció az elmúlt napokban, azonban azt már elfelejtették közölni, hogy ezeket a kórházfelújításokat a kormány egyszer már bejelentette még 2020 nyarán, ekkor azonban még uniós források bevonásáról volt szó.

Az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank kínai kezdeményezésre jött létre 2015-ben, nyugati kritikusai szerint a bank valójában Kína geopolitikai törekvéseinek egy újabb eszköze.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap témája: Magyarország is támogatja az új szankciókat, még ha mást is állít a kormány

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország ellenzi a további szankciók bevezetését, Peter Stano külügyi szóvivő felidézte Josep Borrell külügyi főképviselő csütörtöki nyilatkozatát, amelyet Borrell 27 (ezt kétszer is elmondta) tagállam nevében tett. Ebben a következő szerepel: ,,partnereinkkel együttműködve a lehető leghamarabb további korlátozó intézkedéseket terjesztünk elő Oroszországgal szemben.”

Tovább »

A nap idézete

77 éve hunyt el Bartók Béla, magyar zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató, a közép-európai népzene nagy gyűjtője, a Zeneakadémia tanára; a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője.

Tovább »

Legyőzte a paksiakat a Makó FC

Egyórányi játék után 2-0-ra vezettek a hazaiak, a paksi erőfeszítések csak a szépítésre voltak elegendőek. A makóiak a középmezőnyben tartózkodnak a tabellán.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink