Bocsánatkérés és sérelemdíj jár az Origótól a túlóratörvény-tüntetés miatt listázott civileknek

Jogerősen elmarasztalták az Origót, amiért titkos összeesküvés résztvevőinek állította be azokat a civil aktivistákat, akik 2018 decemberében részt vettek a túlóratörvény elleni tüntetések előkészítésében. A KESMA-hoz tartozó kormánypárti hírportál a témában írott cikkében egy megbeszélés jelenléti ívét is közzétette, és az egyik aktivista szakszervezeti tagságát is nyilvánosságra hozta. (Fotó: tüntetés Makón 2018 decemberében.)

A jelenléti íven szereplők közül többen a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével fordultak bírósághoz, amiért érvelésük szerint a lap „közszereplőnek nem minősülő személyek adatait is listázta, megszégyenítő szándékkal”, a szakszervezeti tag esetében pedig különösen védett személyes adattal élt vissza.

A TASZ jogi érvelése szerint bár a nyilvánosságnak joga van tudni, hogy kik egy tüntetés szervezői, ez nem jelenti azt, hogy minden közreműködő neve a nyilvánosságra tartozna.

Első fokon a Fővárosi Törvényszék mindenben a TASZ ügyfeleinek adott igazat, és arra kötelezte az Origót, hogy törölje az aktivisták személyes adatait, kérjen tőlük bocsánatot, fizessen számukra sérelemdíjat és saját felületén tegye közzé, hogy jogsértést követett el. Másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyta a korábbi ítéletet, ami így jogerőssé vált és végre kell hajtani.

– áll a a szervezet közleményében.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink