Continental: az elküldött dolgozók száma nem éri el a 20 főt

A héten a Népszava nyomán beszámoltunk arról, hogy elbocsátási hullám kezdődött a makói gyárban, miközben külföldiekkel töltik fel a létszámot. A Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. pénteken megkereste szerkesztőségünket, mondván a Népszava újságírója nem a cikkben megjelent témákra kérdezett rá és helyreigazítást kért tőlünk is. Jelen cikkünkben közzétesszük előző írásunk, a vállalat által sérelmezett részeit.

A munkáltató által átszervezés következtében és gazdasági okok alapján megszüntetett munkaviszonyok száma a makói gyárunkban, 2021- ben éves szinten nem éri el a 20 főt. Ez a korábbi évek és a jelenlegi munkaerőpiaci tapasztalatok alapján átlag alatti fluktuációnak számít. Az átszervezést külső piaci folyamatok indokolják, a gyárunk működési biztonságának fenntartása és minél több munkahely megőrzése rövid és hosszú távon. Az átszervezésben érintett munkaköröket a törvényi szabályozással összhangban nem töltjük be, tehát nem tényszerű az az állítás, miszerint külföldi vendégmunkásokkal töltjük fel a megszűnt álláshelyeket.

A célunk, hogy a működésünk hosszú távon fenntartható legyen és ennek része a kollektív szerződés megújítása. A pandémia harmadik hullámának megérkezésekor 2021. március elején a munkáltató visszaállította a korábbi kollektív szerződést, 2021.12.31- hatállyal. 2021. július 8-án a munkáltató kezdeményezésére folytatódtak a kollektív szerződés tárgyalások, melynek első lépéseként 2021. július 9-én munkáltató megosztotta a szakszervezetekkel első körös javaslatát. 2021. augusztus 2-ra a felek kitűzték az egyeztetés folytatását, ahol a szakszervezetek a közös állaspontjukat ismertetik. A 2021. augusztus 2-i tárgyalásra a Contitech Dolgozók Független Szakszervezete és a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete elkészítette saját javaslatát.

2021. augusztus 2-ai tárgyalásra egyedül az a Makói Gumiipari Szakszervezet nem készült sem javaslatokkal, sem visszajelzéssel .Az MGSZ saját tájékoztatása szerint a saját bizottságán belül sincs közös állápont és megállapodás, a munkáltató által 2021. július 9- én előterjesztett javaslattal kapcsolatban., ezért nem tudtunk a tervezett ütem szerint haladni és eredménytelenül zártuk ezt a tárgyalási napot. Mindez egy hónap csúszást okoz a 2021. július 8- án közösen elfogadott tárgyalási ütemtervhez képest, hiszen az MGSZ kérése alapján leghamarabb 2021. augusztus 30- án tudunk érdemben haladni az egyeztetéssel.

Ezt a lemaradást le kell dolgoznunk a következő három hónapban. Mindannyian tudtuk, hogy ez a tárgyalássorozat feszes tempójú, komoly fegyelmezettséget és kitartást követel a tárgyalópartnerek részéről. Az eredeti ütemtervtől való eltérés veszélyeztetheti az új Kollektív Szerződés 2022. január 1-től történő bevezetését. Munkatársainkat folyamatosan tájékoztatjuk a tárgyalás menetéről. A jövőben a tárgyalóasztal mellett kell folytatni a munkát, mindhárom szakszervezet együttműködésével.

Minden munkatársunknak, függetlenül az állampolgárságától vagy egyéb hovatartozásától, azonos esélyeket és lehetőségeket biztosítunk. Nem tapasztalható a külföldi és kölcsönzött munkatársak körében kiemelkedő fluktuáció.

A működésünk fenntarthatósága, a rugalmas módszerek kidolgozása a kollektív szerződés tárgyalásának meghatározó vezérvonala, amihez elngedhetetetlen mindhárom, a munkáltatónál működő szakszervezet aktív és támogató részvétele. Amennyiben a kollektív szerződést a korábbi tartalmában és összetételében hagyjuk, úgy befagyasztjuk a versenyképességünket és a jövőben nem számíthatunk új megrendelésekre. A piac által megkövetel rugalmasság és az egyéni hozzájárulással összhangban lévő juttatások megteremtése az új kollektív szerződés megközelítése a munkáltató javaslata szerint. Korábban és a jelenleg folyamatban lévő kollektív szerződés tárgyalásoknál a CDFSZ és MTSZSZ képviselői javaslatokkal és visszajelzéssel érkeztek, egyedül csak a Makói Gumiipari Szakszervezet nem készült sem javaslatokkal, sem visszajelzéssel . Az MGSZ saját tájékoztatása szerint, a saját bizottságán belül sincs közös állápont és megállapodás a munkáltató által 2021. július 9- én előterjesztett javaslattal kapcsolatban., ezért nem tudtunk a tervezett ütem szerint haladni és eredménytelenül zártuk ezt a tárgyalási napot. Ez egy hónap csúszást okoz a 2021. július 8-án közösen elfogadott ütemtervhez képest, hiszen az MGSZ kérése alapján leghamarabb 2021. augusztus 30- án tudunk érdemben haladni az egyeztetéssel. Ezt a lemaradást le kell dolgoznunk a következő három hónapban. Mindannyian tudtuk, hogy ez a tárgyalássorozat feszes tempójú, komoly fegyelmezettséget és kitartást követel a tárgyalópartnerek részéről. Az eredeti ütemtervtől való eltérés veszélyeztetheti az új kollektív szerződés 2022. január 1-től történő bevezetését. Munkatársainkat tájékoztattuk és a jövőben a tárgyalóasztal mellett kell folytatni a munkát mindhárom szakszervezet együttműködésével.

A tavalyi év óta kiemelkedően sok kihívás éri a munkavállalókat és a vállalatokat. Világszerte, Magyarországon, így nálunk is Makón. A kolletkív szerződés megújítása, az átszervezés és a szükséges intézkedések a jövőnk fenntartható működése érdekében történik. Amennyiben nem alkalmazkodunk az alapjaiban megváltozott környezethez és feltételrendszerhez, az a működésünket és minden munkahelyet veszélyeztet. Ezért szükséges több területen változtatásokat eszközölnünk, melyek közül egyik terület a kollektív szerződés. Ez mindannyiunk számára kihívás és nehéz döntéseket is rejt, ugyanakkor felelősség, hogy egy új, működőképes és versenyképes helyzetet teremtsünk. Közösen a munkavállalókkal és az érdekképviseletekkel.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink