Csak az számít oltottnak, aki három oltást kapott, vagy 6 hónapon belül kapta a másodikat

A kormány változtat a járványügyi szabályokon: a védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul és csak az fog oltottnak számítani, aki három oltást kapott vagy a második oltását hat hónapon belül kapta meg. Ehhez nem kellenek új igazolványok, QR-kóddal is ellenőrizhető lesz majd – derült ki a mai kormányinfón. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón közölte, az omikron variáns megjelent Magyarországon, a fertőzések nagy részét már az új variáns adja. A következő hetekben a megbetegedések száma jelentősen emelkedni fog.

A kórházi kapacitások tekintetében a normál betegágyak közül 25% olyan, ahol covidos vagy covid-gyanús beteget ápolnak, 8546 szabad ágy áll rendelkezésre jelenleg. A magyar társadalom 64%-a oltott, Európában az utolsó harmad elején vagyunk ezzel a számmal. Összesen 9 292 805 vakcina van az országban, az oltási akciót meghosszabbítják.

Február 15-től az a 18 éven felüli minősül oltottnak, aki megkapta a koronavírus ellen a harmadik oltást, valamint az, aki két oltást kapott és a második hat hónapon belül van. A 18 éven aluliaknál két oltás elegendő.

Változnak a karantén szabályai is az omikron miatt, a karanténkötelezettség hét napra csökken, öt nap után negatív teszttel lehet majd szabadulni. Az iskoláknál a felső tagozatnál bevált gyakorlatot kiterjesztik az alsó osztályokra is, az iskolatársak megbetegedése esetén 5 napra csökken a karanténkötelezettség, de csak az oltatlanok számára kötelező ez.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

78 éve született Ifj. Rubik Ernő, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar szobrász, építész, formatervező, belsőépítész, játéktervező, feltaláló, egyetemi tanár, a Rubik-kocka feltalálója.

Tovább »

13 milliós Audi Nagylakon

Egy, az osztrák hatóságok által körözött luxusautót foglaltak le a Nagylak Közúti Határátkelőhelyen a magyar rendőrök.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink