Csendben maradtak a Maros-menti szarvasbikák

Múlt héten Maros-menti, szarvasbőgés-hallgató túrára várta az érdeklődőket a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság. A túra apropóját a gímszarvasok párzási időszaka, a szarvasbőgés adta. A romániai hegyekből levándorló gímszarvasok egyre erősebb állománnyal vannak jelen a Maros hazai szakaszát határoló erdőkben is. Szeptember beköszöntével, éjjelenként lehet hallani a bikák jellegzetes bőgését.

A szakvezetéses túra útvonala a Magyarcsanád határában futó Bökényi tanösvény mentén vezetett. Nagy érdeklődés övezte a programot, a meghirdetett időpontban öt településről, összesen 21 vendég érkezett. A vendégek először meghallgathattak egy érdekes előadást a Maros-mentén élő gímszarvas állományról, a szarvasok viselkedéséről. Miután néhány éjszakai felvételt is megtekintettek az itteni szarvasokról, napnyugta közeledtével az erdő felé vették az irányt – olvasható a beszámoló a nemzeti park oldalán.

A túra elején megtekintették a Maros-ártér egyetlen épen maradt kurgánját, a tekintélyes méretű Bekai-halmot, majd egy sűrű erdőben haladtak tovább. A sötétedő erdőből egy ártéri legelőre érkeztek, de hiába várták meg a teljes sötétséget, a szarvas bikák sajnos nem szólaltak meg, amíg várakoztak. A túravezető még egy szürkemarha szarvból készült tülköt is bevetett, melynek segítségével szarvasbőgést imitált, hogy válaszra bírja a valódi szarvasokat, de hiába. Végül ragyogó csillagfényben ért vissza a csapat a Maros töltésén Bökénybe.

(Fotó: Drahanovszki Gábor/kmnp.hu)

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink