Egy éve nincs velünk „a legmakaibb makai”

Az államalapítási ünnep mellett meg kell emlékeznünk dr. Tóth Ferencről, Makói díszpolgáráról, aki napra pontosan egy évvel ezelőtt, 90 évesen hunyt el.

Tanulmányait szülővárosában kezdte, 1947-ben érettségizett a mai Makói József Attila Gimnáziumban. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi karára iratkozott be, magyar-történelem szakos tanári diplomáját 1952-ben szerezte meg.

Egy évig tanított az akkor már József Attila nevét viselő egykori iskolájában, majd a Szegedi Tudományegyetem Történeti Intézetében lett tanársegéd és könyvtáros. 1955–1964 között ismét a József Attila Gimnázium tanára volt. 1964-ben kinevezték a József Attila Múzeum igazgatójának. Működése idején fölépült az új múzeumépület, a skanzen több épülete, megnyílt az Espersit-ház, és felépült a makói hagymás ház az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

Nem sokkal halála után emléktáblát kapott a makói múzeum falán

1968-ban jelent meg első nagyobb tanulmánya, A makói talicska; 1976-ban doktorált a József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi karán, doktori disszertációját A makói parasztház címmel írta és védte meg. 1988-ban ment nyugdíjba, aktívan töltötte nyugdíjas éveit, több publikációja jelent még meg.

Szerkesztésében százötvennél is több kiadvány jelent meg, publikációinak száma meghaladja a háromszázat. Tevékenységéért számos díjat, elismerést kapott.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

43 éve hunyt el Pilinszky János a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője, Baumgarten-díjas, József Attila-díjas és Kossuth-díjas.

Tovább »

A nap idézete

58 éve hunyt el Tamási Áron,  Kossuth-díjas magyar író. Leggyakrabban az ún. népi írók közé sorolják.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink